För ett år sedan bubblade västra Värmland av framtidstro. Företag satsade, butiker byggdes, arbetslösheten var låg och nya jobb skapades. Kunderna var många när norrmännen färdades över gränsen och fick samhällena att blomstra.

På bara några månader slogs detta i spillror när coronapandemin lamslog världen.

Plötsligt levde vi i ett spöksamhälle där köpcentrum låg öde. Företag gick i konkurs, hela familjer blev varslade eller permitterade.

Fortfarande ska hyror betalas, nya färskvaror måste beställas, och personalkostnader finns kvar även om man kan permittera.

Otrygga anställningar

I tider som dessa är det LO:s medlemmar som står i första linjen inom många branscher.

Regeringen har agerat kraftfullt för att rädda jobb och företag. Det är mycket bra att åtgärder som korttidspermittering och omställningsstöd förlängs. Tyvärr hjälper det inte dem som har otrygga anställningar. De slipper bli fattiga med en något mer anständig a-kassa. Men deras jobb är borta.

Nu har smittspridningen gått in i en ny våg. Tusentals jobb har redan försvunnit och varslen duggar tätt. Vi hör berättelser från runtom i LO-distriktet hur människor drabbas. I gränshandeln. I hotellnäringen. På flygplatsen. Alla jobb som är beroende av att människor kan färdas fritt är hotade. Tills vi kan leva som förut igen.

Snabb hjälp

Men. Alla som har blivit av med ett jobb kommer inte att få tillbaka det när pandemin är över. Arbetsmarknaden förändras oerhört snabbt.

Därför behövs resurser i Värmlands gränskommuner för att snabbt hjälpa människor tillbaka i jobb. Det behövs utbildning, coachning, stöd. Det kommer att behövas en närvarande och aktiv arbetsförmedling och en aktiv arbetsmarknadspolitik för omställning. Vi kräver mer av regeringen.

Framförallt behövs det mer trygghet på arbetsmarknaden, inte mindre. Nu ser vi hur arbetsgivarna sorterar människor. Hur de tillfälliga och oreglerade anställningarna ökar. Hur framförallt unga och äldre inte längre får plats.

Bättre omställning

Handels vill uppmana politiker att se vad Sverige behöver efter krisen. För en bättre framtid för vanligt folk. Vi vill ha tryggare anställningar. Vi vill ha bättre möjligheter till omställning. Vi vill ha en arbetsmiljö som skyddar oss. Vi vill ha en sjukförsäkring värd namnet och pensioner som går att leva på. A-kassorna behöver mer resurser för att få rimligare ledtider. Och längs norska gränsen måste det kunna finnas permittering på 100 procent.

Samhällena längs gränsen behöver hjälp – och den behövs nu.

Kenth Jansson, Thorbjörn Andersson, Christina Ramstad, Lena Olsson, Marita Andersson.

Kent Jansson, ordförande Handels Värmland
Thorbjörn Andersson, verksamhetsassistent Handels Värmland
Christina Ramstad, Eurocash Charlottenberg
Lena Olsson, Adriatik Charlottenberg
Marita Andersson, Biltema Charlottenberg