De senaste åren har det blivit vanligare med obemannade butiker. Flera nya aktörer har poppat upp, som Livfs och Automat, och större kedjor som Pressbyrån och Coop testar med pilotbutiker.

– Vi är mycket stolta och förväntansfulla vår allra första obemannade butik i Sverige. Vår förhoppning är att detta pilotprojekt kommer att uppskattas och nyttjas av våra kunder, säger Meta Persdotter, Vd Coop Mitt, i ett pressmeddelande.

Problem med bluetooth

Coop Mini ligger i ett bostadsområde i Gävle. Det är tomt på parkeringen och tur är väl det, eftersom man enligt pandemilagen inte får vara mer än en person inne i den lilla butiken. 

Jag hade inte velat stå i snålblåsten och snöyran och köa bakom ett antal personer som inte fattar hur appen funkar.

känslan är lite som att handla i en hiss. 

Den är förövrigt hyfsat pedagogisk även om jag har ett visst teknikstrul med bluetooth. Man loggar in och låser upp dörren med BankID. 

Väl inne i den lilla butiken blir det något klaustrofobiskt. Det är pyttelitet och dörren är låst. Jag hoppas att bluetooth som behövs för att öppna dörren igen funkar när jag ska ut. Visst finns det nödvred och larmknapp men känslan är lite som att handla i en hiss. 

Diskborstar och hundmat

Utbudet är bra med färska grönsaker, frukt och mejerivaror. Det finns till och med diskborstar och hundmat. 

Men inget SNUS! Det är såklart förståeligt att en obemannad butik inte kan sälja stöldbegärliga och åldersbegränsade saker som tobak och alkohol. Men det är också det om gör att det obemannade konceptet haltar lite. 

Jag bor delvis på landet. På ställen där alternativet ofta står mellan ingen butik alls och en obemannad känns detta ändå som framtiden. Personligen föredrar jag dock butiker med både personal och snus. 

Coop Mini

Lokalen är på 30 kvm. Butiken har 400 olika torra, frysta och kylda varor. Öppet dygnet runt. Bredvid den obemannade butiken finns även ett av Coops Hämtaskåp, om man beställt mat på nätet.

Man betalar via Coop Scan & Pay. Med den nya betallösningen kan man skanna sina varor, betala för dem och även låsa upp och ta sig in i butiken.