Make Up Store har försatts i konkurs vid Stockholms Tingsrätt, rapporterade Dagens Handel i förra veckan. Beskedet kom efter att det stått klart att bolaget misslyckats med den rekonstruktion man befunnit sig i sedan i februari 2020.

Andreas Larsson är fackombud på Make Up Stores lager i Skärholmen utanför Stockholm. Han har arbetat inom företaget i 15 år.

Man borde ha lyssnat mer på personalen. Det är många som påpekat detta

Andreas Larsson, fackombud på Make Up Stores lager.

– Jag har varit med sedan glansdagarna. Tyvärr har ekonomin varit dålig länge. Det största problemet är olönsamma butiker som sitter fast i långa hyreskontrakt. Sen har det såklart varit väldigt svårt att förutse det som hänt det senaste året, säger han.

Har bytt huvudkontor vart femte år

Som ett led i rekonstruktionen har företaget flyttat sitt lager och minskat ytan betydligt. Ett steg man borde tagit för längesen menar Andreas Larsson.

– Där sparade vi verkligen pengar. Men man borde tänkt på det innan. Sen har vi bytt huvudkontor ungefär vart femte år. Det har inte hjälpt heller.

Hoppas på ny ägare

Butikerna kommer nu att hålla öppet minst en månad. Därefter vet man inte vad som händer. Personalen hoppas på att konkursboet säljs och drivs vidare av en ny ägare – något som rekonstruktören ser som en möjlighet.

Det är tråkigt det som händer nu. Hade man varit lite mer initiativrik för några år sedan, jobbat mer med hemsidan och gått ur de långa hyresavtalen så hade vi kanske inte varit här

Andreas Larsson.

– Det är tråkigt det som händer nu. Hade man varit lite mer initiativrik för några år sedan, jobbat mer med hemsidan och gått ur de långa hyresavtalen så hade vi kanske inte varit här. Man borde ha lyssnat mer på personalen. Det är många som påpekat detta, säger Andreas Larsson.

Under rekonstruktionen har Andreas och hans kollegor får lön genom den statliga lönegarantin. Omkring 90 anställda berörs av konkursen.

Fakta: Make Up Store

Make Up Store öppnade sin första butik 1996 på Drottninggatan i Stockholm av grundaren och ägaren Mika Liias. I dag har man ett 20-tal butiker samt e-handel i Sverige. Vissa butiker drivs som franchise.

Make Up Store bedriver även internationell verksamhet, bland annat i Norge och Finland.

2019 omsatte bolaget 75,9 miljoner kronor och gjorde en förlust på 12,3 miljoner.

Statlig lönegaranti

Vid konkurs kan man få statlig lönegaranti. Du kan bara få ersättning för lön som du tjänat in tre månader före konkursansökan.

Om du har uppsägningslön och konkursförvaltaren driver verksamheten vidare måste du arbeta så länge som denne bestämmer. Du bör under tiden vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Statlig lönegaranti kan ibland gälla även vid en rekonstruktion om bolaget inte kan betala lönerna.

Källa: Kronofogden.