Nordby utanför Strömstad är Sveriges största handelsplats, den ligger före Mall of Scandinavia i Stockholm och Nordstan i Göteborg.

– Gränshandeln omsatte mer än hela Malmös detaljhandel och har fler arbetstillfällen än Volvos fabrik i Torslanda. Den står för ett stort bidrag till samhället i form av till exempel skatter, säger Per Andersson, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Reserach och författare till rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi”

Handare och politiker oroade

Det är en allvarlig samling politiker och handlare som berättar om situationen vid gränsen på en direktsänd presskonferens som Svensk Handel håller. Handlarna går på knäna och politikerna oroar sig för vad stängningen av gränsen får för konsekvenser på sikt, både socialt och ekonomiskt. 

I Värmland omsatte gränshandeln 6,1 miljarder och i Eda kommun, där Charlottenberg shoppingcentrum ligger, jobbar var fjärde person inom handeln. 

– Coronapandemin har på ett smärtsamt vis påmint oss om hur viktig gränshandeln är, inte bara för handeln utan för hela lokalsamhällen. Läget är allvarligt, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

Vill se speciallösningar för gränskommuner

De vill alla se speciella lösningar just för gränshandeln, för att reparera förtroendet mellan svenskar och norrmän och för att rädda jobben.

Daniel Schützer (S) Kommunstyrelsens ordförande i Årjängs kommun menar att mycket av problemen beror på politiska beslut, som att stänga gränserna. 

– Det handlar om bristen på politiskt samordning. Jag vill nu se riktade insatser till de företag som vi vet är bärkraftiga, och som kommer att kunna bidra med arbetstillfällen och skatteintäkter när den här krisen är över. Men som just nu tappat ruskigt mycket pengar. 

Under 2019 genererade gränshandeln 6,5 miljarder i skatteintäkter.