”Gäddan är en rolig försäsongsfisk. De leker på våren och honorna är fulla med rom. Då väger de mer, så det är kul. De samlas också på djupare vatten utanför lekvikarna så det är lätt att hitta dem.

Jag och mina kompisar kör alltid catch and release när vi fiskar gädda. De är viktiga rovdjur och det känns bra att ha dem kvar. Jag sätter hellre tillbaka dem än att slå ihjäl dem.

Vi fiskar i kajaker och har en liten tång som vi sätter i munnen för att frakta in dem till land. Vi försöker hålla dem under vatten så mycket möjligt och väger dem i en speciell kasse som vi blöter för att inte skada skinnet. Sen tar man en bild och släpper dem.

Kompisen följde med gäddan ner i sjön

Kajakerna är rätt stabila men en gång följde min kompis med en gädda på tio kilo ner i sjön. Det var väldigt kul.

Jag började inte fiska gädda förrän i gymnasiet. Jag är i stället uppväxt med flugfiske efter öring och röding. Min största gädda fick jag faktiskt på ett flugfiskespö. Plötsligt small det på en 9-pannors gädda.

Det som triggar mig med just gäddfiske är att de är så stora och explosiva när de hugger. Det är explosiviteten man längtar efter – och förhoppningen om att få en gigantisk gädda någon dag.”

Tipsen

Leta här: Runt grund, djupkanter, vassvikar. Vet du var det finns mycket mört eller abborre så finns ofta gäddan där för att jaga dem.

Prylarna: Ett spö och en rulle som klarar lite tyngre fiskar. Satsa på 4–5 drag i olika färger, en skrikig, en mörkare, någon med en orange så kallad huggpunkt. Jag kör mycket stora fiskliknande jiggar i gummimaterial. Då kan man välja själv vilka krokar och tyngder man sätter i.

Tekniken: På våren ska du veva väldigt sakta och göra mycket stopp.

Tänk på: Kolla om du behöver fiskekort och om det finns speciella regler för området, som begränsningar i storlek och antal man får ta upp.