1. 480 dagar med pröjs

Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar per barn. 390 baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten, ditt SGI. Det är ett belopp som Försäkringskassan räknar fram utifrån hur mycket man tjänar per år. Generellt ges 80 procent av SGI i föräldrapenning, men mer exakt vad du får i plånboken beror på hur många dagar du plockar ut i taget. Du kan ta sju dagar i veckan och därmed få mer över till barnvagnslatté – men då försvinner också föräldrapenningen snabbare.

De övriga 90 dagarna får man 180 kronor per dag. De hjälper ingen fattig och brukar därför sparas tills barnet är äldre. Kom ihåg att du inte kan nekas att vara föräldraledig! Fram tills barnet är 18 månader gäller det på heltid. Därefter har man rätt till delledighet eller arbetstidsförkortning. Du måste dock meddela arbetsgivaren minst två månader innan du tänker vara ledig.

2. Afa är din vän

Inom butik och lager har alla som har kollektivavtal rätt till föräldrapenningtillägg. Det hela är ganska enkelt. Anmäl dig på Afa försäkring så får du 10 procent extra utbetalt från din normala lön. Har du 20 000 kronor i månaden får du alltså 2 000 kronor. Tillägget gäller dock max i ett halvår, eller 180 dagar. Det måste också tas ut innan barnet är 18 månader.

Under tiden man får föräldrapenningtillägg betalas det även in till tjänstepensionen, vilket det inte annars gör när man är föräldraledig.

3. Föräldralön – om du är tjänsteman

Du har kanske hört talas om föräldralön, det vill säga att arbetsgivaren skjuter till pengar under föräldraledigheten. Någon sådan finns inte för butik- eller lagerarbetare. Är du tjänsteman på Hyresgästföreningen, ABF eller ett politiskt parti kan man dock få föräldralön! Kolla med facket vad som gäller för just dig.

4. Barnbidrag, halleluja!

Barnbidraget ligger på 1250 kronor. Det är skattefritt och betalas ut med automatik. Pengarna landar på kontot den 20:e varje månad och fram tills att barnet fyller 16 år.

Dessutom! Tack vare flerbarnstillägget får man mer bidrag ju fler ungar man skaffar. Har man två barn får man 2650 kronor i månaden, tre ger 4480 kronor och fyra 6740 kronor.

5. Extra dagar i början

I samband med att den lille gör entré får föräldern som inte tar ut föräldraledighet tio lediga dagar. Under dessa dagar får man cirka 80 procent av lönen från Försäkringskassan. Normalt kallas de ”pappadagarna”, men andra närstående kan också ta ut dem. Dessa dagar räknas inte av från föräldrapenningdagarna.

6. Billigare fackavgift

Medlemsavgiften till Handels justeras utifrån din inkomst. Därför är det klokt att anmäla föräldraledighet till facket om du planerar att vara föräldraledig! Där kan man spara in några hundringar.

7. Är ni två måste man dela med sig

Är barnet fött 2016 eller senare är grundlösningen att varje förälder får 195 dagar var av dagarna med högre ersättning och 45 dagar av lägstanivån. Man kan ge bort dagar till varandra, men 90 dagar på den högre nivån är reserverade för den ena föräldern.

Källor: Detaljhandelsavtalet, kollektivavtalet för lager och e-handel, Försäkringskassan, Afa Försäkring, Föräldraledighetslagen.