Carina Klang Handels klubbordförande på Hyresgästföreningen i Helsingborg
Osäkert och instabilt. Så skulle jag sammanfatta mina tankar om att regeringen har fallit. Men jag tycker att det är väldigt bra att frågan om marknadshyror kommit upp. Vi på Hyresgästföreningen har länge arbetat emot marknadshyror, före januariavtalet. Det betyder mycket att frågan tas upp och tas på allvar av Vänsterpartiet. Men jag tycker kanske att de har lite bråttom. De kunde ha väntat tills förslaget hade utretts.
 
Jag är väldigt besviken på Socialdemokraterna. De lovade faktiskt att inte genomföra marknadshyror. Det var en av anledningarna till att jag röstade på dem. Det är redan i dag ett problem att människor inte har råd att bo kvar efter att deras hem renoverats.
 
Nu hoppas jag att man kan föra samtal och att Socialdemokraterna släpper prestigen och sätter stopp för marknadshyror. Men det hänger ju på att Centern är med på det också. Regeringen har ju redan fallit så jag vet inte. Det känns väldigt osäkert. Jag tänker också på att vi är mitt i en pandemi där snabba beslut kan behöva tas. Hur går det med detta nu? Ja, det känns osäkert.
Jon Hammarin-Heinpalu  Handels klubbordförande på Hyresgästföreningen region sydost, Jönköping.
– Det är fantastiskt att boendet och hyresrätten har kommit upp på politikens huvudagenda, efter att länge ha stått i skuggan. Att människor är trygga i sitt boende ger social hållbarhet och skapar förutsättningar för ett bra samhälle. Jag är aktiv i Miljöpartiet, och precis som MP:s språkrör Märta Stenevi har jag stor förståelse för den frustration som Vänsterpartiet känt och som ledde till att de fällde regeringen. Det finns en oerhörd rädsla för att förslaget om fri hyressättning i nybyggnation är första steget mot marknadshyror. Om det genomförs får det förödande effekter för hyresmarknaden, inte minst på mindre orter långt från storstäderna. Sverige har en bra modell för att hantera konflikten mellan fastighetsägare och boende, där hyresgästerna förhandlar tillsammans genom Hyresgästföreningen. Det som behövs nu är en bred överenskommelse mellan parterna på bostadsmarknaden. För oss i Hyresgästföreningen har debatten gett stort intresse och ökat engagemang för hyresfrågor. Synd bara att pandemin hindrar oss från att knacka dörr när vi värvar medlemmar.

Vad händer nu?

Det blir extra val eller så måste statsminister Stefan Löfven avgå. Avgår Löfven får talmannen i uppdrag att sondera bland partiledarna för att hitta en ny statsministerkandidat som kan få stöd i riksdagen.

Vad gäller saken? Marknadshyror eller så kallad fri hyressättning i nyproduktion. Frågan finns med i Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Det är den så kallade punkt 44 i Januariavtalet. Vänsterpartiet (V) har tidigare sagt att man ska försöka fälla regeringen om partierna inte backar från att genomföra den. Det var Sverigedemokraterna som väckte misstroendet efter att V gav beskedet att man inte längre har förtroende för regeringen.

Vilka röstade för en misstroendeförklaring? Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.