Jag arbetar i en blomsterbutik sedan något år tillbaka och har en anställning på sju timmar i veckan. Redan från start har jag arbetat bra mycket mer än mina fasta timmar. Jag trivs superbra, men jag har lite svårt att planera både min fritid och ekonomi. Kan jag göra något? /Elsa

Svar:

Hej Elsa! Eftersom du arbetar en hel del mertid och gjort det under lång tid låter det som att det  finns ett behov hos din arbetsgivare av utökad arbetskraft. Börja med att prata med din arbetsgivare om vad behovet har berott på. Rör det sig om arbetstid som går att planera för, det vill säga schemalagda timmar, ska du ta en diskussion med arbetsgivaren om det kan vara aktuellt för dig att få fler timmar på ditt kontrakt.
Är ni fler på arbetsplatsen som har ett lågt antal timmar på kontrakt ska arbetsgivaren se  över schemat och möjligheten att utöka era fasta timmar.
/Jessica, facklig rådgivare