Döda Fallet

1793. Boende i Ragunda och Stugun vill ha en vattenväg att flytta timmer på. Mannen att göra jobbet blev Magnus Huss, Vildhussen. Men mitt under arbetet brister en fördämning. Ragundasjön förvandlas till en skenande flodvåg. Sågverk ödeläggs. Vägar förstörs. En rättsprocess inleddes. Hur det gick fick aldrig Vildhussen veta. Inte bara för att det dröjde nära 200 år innan dom föll, utan också för att året efter katastrofen hittades Vildhussen död i älven. Domen då? Ingen kunde hållas ansvarig för Sveriges genom tiderna största naturkatastrof.
 Missa inte: Vandring i naturreservatet. Här finns urskog och fladdermöss.
Var: Döda Fallets naturreservat, mellan Sundsvall och Östersund.
 Läs mer: Dodafallet.se

Döda Fallet

Häxberget

Året är 1674. Det är rättegång i gästgivaregården i Torsåkers Pastorat. Flera kvinnor från trakten misstänks ha fört bort barn till Blåkulla och stå i förbund med djävulen. De är anklagade för häxeri och nu ska den statliga trolldoms-kommissionens dom falla. 71 personer, mestadels kvinnor, dömdes. De halshöggs och brändes på Häxberget, även kallat Bålberget. Under åren 1668 till 1676 avrättades 300 personer för trolldom i Sverige. Det är Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid med stöd av gällande lagstiftning.
Missa inte: Rundvisningen som kan bokas via Häxmuseet.
 Var: Några kilometer från Ed, Kramfors kommun.
 Läs mer: haxmuseet.se
Lyssna: Häxmorden i P1 Sveriges radio. Med start 29 juni.

Kannibalmuseet

Museets grundare Arnold Äventyraren ska ha besökt 150 länder och det är några av föremålen från dem som nu visas upp på Kannibalmuseum. Vem som guidar? Arnold själv såklart. Här är ett smakprov vad du kan få höra från Arnold:
– Jag har suttit med en hövding som åt av underarmen på en fiende. Det har ofta en magisk innebörd där man tillgodogör sig krafterna från sitt offer.
 Var: Önneköp. Du måste ringa och boka ditt besök.
 Läs mer: kannibalmuseum.se

– Jag har suttit med en hövding som åt av underarmen på en fiende. Det har ofta en magisk innebörd där man tillgodogör sig krafterna från sitt offer, säger Arnold Äventyraren i en intervju på sin FB-sida.

Dödens museum

Kistdroskor, bårar och en konstgjord inomhusgrav. På Fonus begravningsmuseum kan du ta del av den svenska begravningshistorien. Till exempel var det fram till 1900-talet en hederssak att bära kistan från hemmet till kyrkan – oavsett avstånd. Med industrialiseringen började allt fler anlita experthjälp, priserna höjdes och oseriösa aktörer dök. Då klev folkrörelsen in och startade begravningsföreningar så alla skulle ha råd. Museet hoppas kunna öppna i augusti!
 Var: Strax utanför Falköping.
 Kontaktuppgifter: 0515 19800 eller fabriken@fonus.se

Den som vill lära sig mer om den svenska begravningshistorien ska besöka Fonus museum utanför Falköping.

Bilkyrkogården i Ryd

En gång i tiden var det en bilskrot. I dag är bilarna jordfästa av skogen. I det som en gång var golvet på en Saab växer nu blåbärsris. Genom en Volvos framvagn har en tall slagit rot. När kommunen på 90-talet ville transportera bort bilvraken blev protesterna högljudda. Men det sägs att efter rundvandringen bland de rostiga bilarna kovände kommunen. Sant är i alla fall att platsen är fredad fram till 2050.
 Bilar att se: Volvo PV, Austin A40, Morris Minor, Amazoner och avlidna Folkabubblor.
 Var: Väg 119 i Tröjemåla.

Dragon Gate

Byggfusk, miljonböter och förhastade invigningar. Det svensk kinesiska hotellkomplexet Dragon Gate har lyckats. Först anlände jättestatyn Guanyin (buddistiskt helgon) och två hundra fullskaliga terrakottasoldater. Sedan hundratals kinesiska arbetare. De livsfarliga arbetsvillkoren fick kommungubbarna att sätta ner foten. Den kinesiske miljardären drog. Kvar blev Guanyin och soldaterna. Flera gånger hoppades man på nytt liv. Men först vid tredje invigningen – 2018 – blev det verklighet. Det var party. Det var rejv. Med coronarestriktioner kan du i dag gå visning, restaurang eller shoppa i butiken.
 Var: Vid E4:an i höjd med Älvkarleby.
 Läs mer: Drakporten.se

Berättelserna om Dragon Gate är många. Vad blir din?