Det är inte längre tyst på parkeringen till Nordby Shoppingcenter. I stället letar folk en tom plats att parkera bilen. I matbutikerna är hyllorna inte längre tomma. Det finns frukt, färskt kött och nybakat bröd. Det hörs ett sorl av norska röster och i charken har en anställd som skär upp biffar glädjetårar i ögonen. I modebutiken intill pratar en anställd glatt med ett norskt par. Hela hon lyser. I över ett år har butiken varit utan kunder.
– Det är magiskt. Det är wow! utbrister Marie Rask, ombudsman på Handels när hon berättar om sitt senaste besök i shoppingcentret.

När pandemin härjade som värst och Norge stängde gränsen till Sverige rasade gränshandeln. Många anställda förlorade jobben eller fick gå ner i tid, kortidspermitterades. Strömstad blev en spökstad. Men det var då. Nu är gränsen öppen och corona-restriktionerna så gott som borta. Gränshandels försäljningen har ökat rejält – nästan i rekordnivåerna från 2019, enligt Dagens Industri.

Anställda borde kunna ställa krav på bra anställningsvillkor eftersom det är svårt att få tag i folk. Men samtidigt vågar arbetsgivarna inte anställa och särskilt de små företagen har inte ekonomin. – Det är komplext, säger Marie Rask, ombudsman på Handels i Strömstad.

Strömstad är tillbaka. Om än svajigt. Uppsagda har hittat andra jobb, ofta inom vården, eller så har de börjat plugga. Arbetsgivare letar folk men vågar bara anställa på kortare visstid. Den 8 november införde Norge återigen karantänkrav vid inresa för icke fullvaccinerade från Västra Götaland, där Strömstad ligger.
– Det är komplext, säger Marie Rask.
Arbetstagarna borde kunna ställa krav på bra anställningsvillkor eftersom det i viss mån råder personalbrist. Samtidigt finns det en rädsla hos arbetsgivarna att anställa. Och det betyder många gånger anställning på visstid med få timmar.
– Många får jobb två veckor i taget. Ofta på få timmar. Det finns en oro kring att inte kunna köpa julklappar. Arbetsgivarna vill anställa men vågar inte, särskilt inte de mindre företagen, säger Marie Rask.

Samtidigt beskriver arbetsgivare att fler drar sig för att jobba i handeln och att det därför är svårt att nyanställa.
– Många är rädda. Det här räknades som säkra jobb, men nu har många fått sig en tankeställare, säger Tommy Johansson, butikschef i en av de stora livsmedelsbutikerna i Charlottenberg, Värmland till SVT.

– Alla som velat har fått tillbaka sina jobb hos oss. Det har blivit svårare att hitta personer att anställa, särskilt extra, säger Linnéa Björk som jobbar på Eurocash i Värmland.

På Eurocash i värmländska Charlottenberg som ligger vid gränsen till Norge jobbar Linnéa Björk. Under pandemin blev hon och kollegorna först korttidspermitterade sedan arbetsbefriade på 50 procent.
– Butiken var helt öde. Hyllorna var tomma. Vi städade och städade. Och så lärde vi verkligen känna varandra. Det fanns mycket tid att prata, säger hon.

Linnéa var själv aldrig direkt orolig för sitt jobb. Eurocash ingår i den stora Axfood-koncernen. Under pandemin både renoverades och byggdes butiken om.
– Det kändes som om man satsade. Det gjorde det mindre oroligt.

I dag har Linnéa fått tillbaka sitt fasta jobb på 50 procent, men vikarierar just nu för en kollega och jobbar nästan heltid.
– Alla som velat har fått tillbaka sina jobb hos oss. Några har slutat då de hittat andra jobb. Det har blivit svårare att hitta personer att anställa, särskilt extra. Många unga har valt att plugga vidare.

Själv har Linnéa gjort tvärtom. För fyra år sedan avbröt hon skolan för att börja jobba på Eurocash.
– Jag har väl alltid tankar om att börja plugga, men inga konkreta planer. Jag trivs här.

Här jobbar var fjärde person i handeln

Gränshandeln omsatte 27,9 miljarder och skapade 7 200 arbetstillfällen i Sverige före pandemin bröt ut (2019). Eda, där Charlottenberg shoppingcentrum ligger, är tillsammans med Strömstad de kommuner som står för störst andel av gränshandeln. Här jobbar var fjärde person inom handeln. Källa: Rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi” från HUI research.