Icas nya högautomatiserade e-handelslager i Brunna nordväst om Stockholm har tagits i drift. I mars 2022 ska nästan all verksamhet vid lagret i Jordbro söder om Stockholm ha flyttats över till Brunna. De 250 anställda i Jordbro erbjuds att flytta med till den nya arbetsplatsen sex mil bort. Före jul ska de ha bestämt sig.

– Vi tycker Ica har haft för kort framförhållning. Det är oklart om det går att ta sig till Brunna på tidiga morgnar och sena kvällar, säger Joacim Dennerby, klubbordförande på lagret i Jordbro.

Tvåskift

Enligt information till facket kommer arbetet på det nya lagret ske på tvåskift mellan klockan 05 och 24. Joacim Dennerby befarar att det blir svårt att ta sig med kollektivtrafik till Brunna från andra sidan Stockholm på tidiga och sena tider.

Joacim Dennerby

– Vi vill att Ica sätter in egna bussar från Kungsängens station till lagret. Så gör Zalando, som också har lager i Brunna.

För anställda som inte vill jobba i Brunna finns en liten chans att få vara kvar söder om Stockholm. Icas matkasseverksamhet ska tills vidare vara kvar i Jordbro och bemannas av 36 lagerarbetare. Den som inte får något av dessa jobb och heller inte tackar ja till att flytta med till Brunna får räkna med att bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Belastar händerna

Det nya e-handelslagret är högautomatiserat med robotar från det brittiska logistikföretaget Ocado. Effektiviteten är avsevärt högre än på det manuella lagret. För dem som jobbar på lagret blir det skillnad i arbetsuppgifter och ergonomi.

– På vårt nuvarande jobb är det vi som går fram till hyllan och plockar varor. På det nya lagret kommer hyllan fram till oss. Arbetet är handintensivt och man går mindre och står mer, säger Joacim Dennerby.

Arbetsrotation

Mia Hämäläinen Persson, förste ombudsman på Handels i Uppsala, befarar att arbetet på det nya lagret ska bli alltför ensidigt.

Icas e-hanelslager i Brunna ska förse kunder i Mälardalen och Stockholm med e-handlad mat.

– Det borde finnas möjligheter att rotera till andra arbetsuppgifter som inte belastar händer och handleder lika mycket, säger hon.

Ica: Medarbetarna ska må bra

Handelsnytt har sökt Ica för en intervju om det nya lagret. Lagerchefen i Brunna, Fredrik Söderlund, har lämnat en skriftlig kommentar:

”Vi har jobbat i nära samarbete med både företagshälsovården och fackliga representanter för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt för våra medarbetare. Det har bland annat innefattat ergonomiska bedömningar där vi även satt upp en god struktur för arbetsrotation. Vi känner till problematiken med kommunikationer till lagret och vi för dialoger med olika parter för att fortsatt vara en attraktiv arbetsgivare. Vår ambition är att våra medarbetare ska trivas och må bra på arbetet.”

Miljardinvestering

Icas nya e-handelslager ligger i Brunna i Upplands Bro kommun. Lagret har en total yta på 32 000 kvadratmeter.

Den högautomatiserade lösningen för e-handel med mat kommer från brittiska Ocado som är specialiserad på e-handel med mat.

Ica har investerat 1,1 miljarder kronor i vad som beskrivs som Sveriges första högautomatiserade e-handelslager för livsmedel.

Icas e-handel ökade med 117 procent under 2020. Ica räknar med att det nya lagret ska täcka efterfrågan i Stockholm och Mälardalen flera år framåt.

Källa: Ica