Svar till Roffe om pension. 

Pension är ingen försäkring – pension är uppskjuten lön. En gång i tiden avstod arbetstagarna löneanspråk för att kunna göra inbetalningar till pensionssystemet. Idag sker det dels via arbetsgivaravgifterna (allmänna pensionen som direkt betalas ut till dagens pensionärer), dels via avtalspensionen som din arbetsgivare årligen betalar in till FORA (om din arbetsgivare har kollektivavtal). 

Du skriver att pengar ”förskingras” med garantipension och bostadstillägg. Det är staten som ansvarar för garantipension och bostadstilläggen – men att säga att en fattigpensionär idag förskingrar pengar från garantipensionen och de bostadstillägg man kan få är inget annat ett stort hån mot de tusentals människor som tar del av detta. 

Det handlar ytterst om fördelningspolitik och vilka grupper i samhället man vill ska ha drägliga villkor. Du verkar inte prioritera de som har det svårast? Sedan skriver du: ”De som levt på bidrag och inte betalat skatt ska inte ha pension”. Min fråga blir då: vilka bidrag i Sverige är idag skattebefriade? Jag kan faktiskt inte komma på någon statlig eller kommunal ersättning som det inte dras vanlig inkomstskatt på – kan du berätta vad du menar? 

Och sluta tro att pension är en försäkring!