Carina Pettersson Säljare på Pressbyrån, Skövde sjukhus:
”Nej, jag kan inte säga att jag är nöjd med min månadslön på 25 400 kronor efter nästan 40 år på Pressbyrån. Jag har jobbat på flera ställen och i olika befattningar. Här i butiken på sjukhuset har jag varit i två år. Jag vet att min arbetsgivare känner sig trygg med mig, att jag har lång erfarenhet och är flexibel – det borde kunna ge högre lön.
För min del har jag inte kunnat förhandla mig till högre lön utöver kollektivavtalet. När man pratar om lön tycker jag det är viktigt med en lön som det går att leva på, men också en bra arbetsmiljö och ett schema som är hållbart, så vi håller oss friska i längden.”
Mattias Eriksson Lagerarbetare på Martin och Servera, Umeå:
”Jag tycker inte att min lön har hängt med övriga branscher. Det känns som att de vi var likvärdiga med när jag började här 2004 har sprungit ifrån oss. Jag har 173:80 i timmen plus ob. Jag är nöjd med min ob. Men det jag får ut i månaden varierar mycket, beroende på hur många söndagar jag jobbar. Februari är alltid dålig, för det är en kort månad och då blir det färre timmar.
Jag tycker också att de senaste löneökningarna vi har fått inte är tillräckligt höga, eftersom inflationen ökar. Särskilt för att bensinen har blivit dyrare, och här i Umeå måste man nästan ha bil när man jobbar våra arbetstider – det går inga bussar då.”
Jenny Kronblad Frisör, Larsson & Lange Green, Malmö:
”Jag tycker nog att lönen är ganska okej. Men det är klart, löneutvecklingen har inte alls följt med. Vi får inte mycket mer nu än för tio år sedan, jag vet inte vad det beror på. Jag har varit både anställd, hyrt stol och haft salong under de 20 år som jag arbetat som frisör. Nu jobbar jag 80 procent och trivs jättebra. Jag har ett tillägg för att jag är salongsansvarig, och med det blir det ungefär 29 000 kronor i månaden. Annars hade jag haft 24 000–25 000.
När jag ser på andra branscher så har de många förmåner som vi inte har, det har också ett värde. Varför har inte vi mer än fem veckors semester till exempel? Vi som sliter ut våra kroppar borde kompenseras mer.”