Jag har varit anställd på ett lager i många år och jag är lite sugen på att testa på ett annat yrke. Jag har nu fått ett erbjudande om ett jobb i en annan bransch men jag vet inte om min arbetsgivare tycker det är okej att jag är ledig ett tag för att prova ett nytt arbete. Vad gäller egentligen?

/Stefan

Svar:
Om du och din arbetsgivare kan komma överens om att du under en period är tjänstledig för att prova ett annat arbete finns det inget som hindrar att ni gör en sådan uppgörelse. Om ni kommer överens är det bra att göra en skriftlig överenskommelse.
Överenskommelsen bör innehålla ett start- och slutdatum och hur lång tid i förväg du ska meddela att du vill återgå i arbete, om du behöver avbryta tjänstledigheten i förtid. Det finns däremot inget stöd i lag eller avtal för att du ska kunna kräva att få vara tjänstledig för att prova annat arbete, utan det bygger på att din arbetsgivare går med på det.
/Peter, facklig Rådgivare