– Vi mår fortfarande dåligt. Så här flera månader senare går vi omvägar när vi är på stan för att slippa gå förbi butiken, säger Anna och Mari.

Hösten 2020 tog en anställd över butiken. Den hade då gått med förlust länge och var satt i konkurs. Men i och med ny ägare kunde Mari behålla jobbet och Anna anställas.

Stämningen var på topp. Tillsammans skulle de vända siffrorna. Från början var de fyra anställda och ägaren, som även var butikschef. Efter ett tag började ägarens partner också jobba som butikschef. Kort därefter blev en anställd uppsagd och cheferna tog över alltmer ansvar, berättar Mari och Anna. Enligt dem blev det rörigt i butiken.

Även stämningen skiftade. Från pepp till misstro och ryktesspridningar.

– Jag funderade många gånger på att sluta, men jag trivdes med mina kollegor, säger Mari.

– Så var det för mig också, säger Anna.

Som om Mari höll i en bomb

Anna och Mari hade också en känsla av att vara avlyssnade. De brukade lite halvt på allvar skämta om det när cheferna kommenterade saker, som de omöjligen kan ha hört.

Den 19 april 2022 hade den dåliga stämningen eskalerat och Maris magkänsla av att vara avlyssnad växt. Hon började leta. Uppe på hatthyllan i fikarummet, fastklistrad i en tavellist låg den – den påslagna diktafonen.

Anna minns fortfarande när Mari kom ut i butiken. Ögonen var vidöppna. I ena handen höll hon upp någonting. Anna kunde först inte riktigt se vad. Känslan var att Mari bar på en bomb, som skulle kunna smälla av när som helst.

Knäpptysta lindade de in diktafonen och gömde den i ett skåp. Vad skulle de göra nu? Fanns det fler diktafoner? Fanns det kameror? Tittade cheferna på dem nu? Hade cheferna lyssnat på saker som Mari och Anna berättat för varandra i förtroende? Privata saker. Livshändelser de inte ville ha på band.

– Jag hade sagt till Mari ”berätta inte det här för någon” och nu kunde två personer som jag inte hade något förtroende för, ha lyssnat. Det var obehagligt och kränkande, säger Anna. Mari håller med och tillägger:

– Jag såg också ägaren lite som en vän eftersom vi hade jobbat ihop som kollegor länge. Så kom det här, att de avlyssnade oss, säger Mari.

Polisanmäler cheferna

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen polisanmälde Anna, Mari och den tredje anställda butiken för olovlig avlyssning, vilket Jönköpings Posten var först med att berätta.

Att i hemlighet spela in andra personers samtal, utan att själv delta, är ett brott som kan ge upp till 2 års fängelse.

Det här är olovlig avlyssning

Olovlig avlyssning är att i hemlighet, utan att själv delta, avlyssnar eller spelar in tal i enrum eller samtal mellan andra. Straffet för den som döms för olovlig avlyssning är böter eller fängelse i högst två år enligt 4 kap, paragraf 9 i brottsbalken.

Även övervakningskameror kan ta upp ljud. För att få avlyssna ljud krävs det mycket starka skäl. Den som är ansvarig för bevakningen måste kunna visa att behovet av att avlyssna ljud i samband med kamerabevakningen väger tyngre än integritetsintresset på platsen.

Ljudavlyssning anses generellt innebära en stor risk för kränkning av den personliga integriteten, vilket ökar kraven på den som bedriver bevakningen att styrka sitt behov av ljudavlyssning.

Mari och Anna ringde även facket.
– De lyssnade, tog oss på allvar och var väldigt hjälpsamma, säger Mari.

Handels ville kalla till ett möte med arbetsgivaren men varken Anna eller Mari vågade.
– Vi ville inte vara kvar, säger de båda.

”Det var så obehagligt och så kränkande”

Anna, Mari och den tredje anställda sa alla upp sig samtidigt. Enligt Anna och Mari reagerade cheferna inte alls.
– Det var bara jaha, lägg pappren på bordet. Vi jobbade vår uppsägningstid utan att cheferna en enda gång kommenterade att vi skulle sluta, säger de.

Inte heller Anna och Mari sa någonting. De berättade aldrig varför de sa upp sig.
– När jag tänker tillbaka på det. Varför konfrontera vi inte dem? Vi är inga duvungar, utan har jobbat länge. Men det var så obehagligt och så kränkande, säger Mari.

Cheferna anmäler stulen diktafon

Knappt en vecka efter upptäckten av den påslagna diktafonen gjorde butiken en polisanmälan – om en stulen diktafon. Enligt anmälan ska den ha använts för att ta reda på om obehöriga tog sig in i butiken.

Ingen av cheferna vill medverka i en intervju med Handelsnytt. De vill varken kommentera avlyssningen eller att alla deras tre anställda sa upp sig samtidigt. Men säger att de vill dra ett streck över detta och gå vidare samt att de aldrig fick veta att de var anmälda.

I dag har Anna och Mari nya jobb. Alla är kvar i branschen. Även den tredje anställda som sa upp sig har nytt jobb i samma bransch.

Det är bara Anna och Mari som vill vara med på intervju. Den tredje anställda har läst texten och bekräftar det Anna och Mari berättar.

En förundersökning om olovlig avlyssning påbörjades men lades ner. Butikens anmälan om en stulen diktafon lades ner utan förundersökning. Polisen har ingen skyldighet att meddela personer som polisanmäls. Den som är misstänkt för brott får ofta veta det först när åtal väcks.

Anna och Maris tips – kontakta facket!

  • Är du otrygg på jobbet? Får chefen dig att må dåligt? Kontakta facket!
  • Tror du att chefen övervakar dig? Kontakta facket!
  • Är ni fler på arbetsplatsen prata med varandra och stötta varandra. Det gjorde att vi orkade.
  • Var beredd på att det kommer vara jobbigt, men det är värt.