Balansgång på bokförlaget

I skuggan av den hysteriska romantiken i Netflix dramakomedi ”Kärlek & anarki” står Gizem Erdogans rollfigur Denise. På det konstant krisande bokförlaget Lund & Lagerstedt kämpar hon för att hålla balansen mellan krassa affärskonsulter och idealistiska kulturkoftor, finlitterära författare och infantila influencers, ängslig korrekthet och vågad utlevelse.

Men vem är Denise själv bakom masken? I andra säsongen (premiär i somras) spricker till sist hennes strikta fasad och fram väller alla känslorna på en och samma gång.

Gizem Erdogan kärlek och anarki
Reine Brynolfsson och Gizem Erdogan i säsong två av ”Kärlek och anarki”.

Dramatisk snutvardag

I SVT:s polisepos ”Tunna blå linjen” rasade det mesta för Gizem Erdogans rollfigur Leah redan i första säsongen. I säsong två som hade premiär 18 september, har Leah just kommit tillbaka från sjukskrivningen när hon tillsammans med gamla och nya kollegor kraschar rakt in det mest eldfängda eländet i Malmös nattsvarta skuggsamhälle.

Hur ska man kunna knega vidare bland haschlangare och småtjuvar efter ett så brutalt möte med mänsklig ondska? Glåmig snutvardag i den mångfacetterade Skånemetropolen blir tv-höstens starkaste dramatik.

Gizem Erdogans Tunna blå linjen
Gizem Erdogans rollfigur Leah ställs på hårda prov i inledningen av ”Tunna blå linjens” andra säsong.

Spotify vs skivindustrin

Den globala musikindustrin har genomgått en revolution – tack vare en it-kille från Rågsved. Sannsagan om Spotify och dess grundare Daniel Ek berättas nu som dramaserie på Netflix.

Gizem Erdogan spelar bolagets chefsjurist Petra Hansson – de rufsiga nördarnas slipade sidekick i matchen mot skivbolagsbossar och techgiganter när illegal fildelning transformeras till kommersiell streaming.

Hur kodknackande och affärsförhandlingar gör sig som tv-dramatik får vi se den 13 oktober. Det finns i vart fall förutsättningar för ett schyst soundtrack.

Gizem Erdogan The Playlist
Gizem Erdogan som Spotifys chefsjurist Petra Hansson i ”The Playlist”.

Gizem Erdogan

Den 35-åriga skådespelerskan är uppvuxen i Göteborg, utbildad i Malmö och bosatt i Stockholm.

Hon filmdebuterade med ”Svenskjävel” 2015 och har bland annat setts i ”Kalifat”, ”En komikers uppväxt” och ”En hederlig jul med Knyckertz”.