Även om det kan kännas opassande eller läskigt att förälska sig i en kollega så kryllar det av par som träffats via jobbet. Enligt SCB fanns det år 2021 sammanlagt 86 500 par på samma arbetsplats i Sverige. Så frågan är – hur bär de sig åt?  

Suzann Larsdotter är parterapeut och sexolog. 

– Arbetsplatsen är en av våra stora mötesplatser. Men samtidigt som kärleken spirar på många arbetsplatser är det också en känslig fråga. Se till att ta det lugnt så ingen blir sårad och kolla också upp vilken policy som gäller på ditt företag, råder Suzann Larsdotter. 

Suzann sitter i en fåtölj i grön treja och tittar  ut genom fönstret i sitt mottagningsrum.
– Var rädd om varandra, uppmanar Suzann Larsdotter.

Ha is i magen

– Att bli tillsammans med en kollega kan vara fantastiskt. Ni känner varandra sen innan och har sett varandra i vardagen och vet kanske hur personen funkar när den är trött och stressad. Tiden ni lägger på att lära känna varandra som kollegor är inte bortkastad.

För att inte utsätta varken dig själv eller mottagaren för obekväma situationer rekommenderar Suzann Larsdotter att ha is i magen och inte vara framfusig.  

– Först och främst måste vi ta reda på om känslorna är besvarade. Det är alltid mottagaren som har rätten att avgöra vad som är framfusigt och orsakar obehag, så tänk efter innan och var omtänksam. Både om dig själv och den andra.  

Visste du att…

  • ❤️ Oh la la Fagersta! ❤️ Flest par på arbetsplatser finns det i Fagersta, där jobbar hela 12 procent av alla par på samma arbetsplats. På andra sidan skalan hittar vi Staffanstorp med endast 4,4 procent. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) år 2021. 
  • Kollegor håller ihop längre!💘 Enligt SCBs statistik är det faktiskt dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än att par som arbetar på samma arbetsplats gör det. 
Suzann Larsdotter tittar fram mellan hyllorna på Coop.
Suzann Larsdotter har jobbat med kärleksrelationer i över 20 år.

Var en trevlig kollega – erbjud hjälp

– Var den trevliga kollegan som stannar till och pratar, håll ögonkontakt lite längre. Gör små ärenden i personens närhet, be om eller erbjud hjälp. Gör sådant som är trevligt men inte allt för tydligt flörtigt. På så vis kan du avbryta om du märker att du inte får positivt gensvar. Gör inga fysiska närmanden förrän du är säker på att det är välkommet! 

Ofta kan vara svårt att veta om kollegan är romantiskt intresserad och då gäller det att hålla koll på de små tecknen. 

– Om du märker att personen sticker i väg eller inte nappar på att du är i hens närvaro, så ta det som en hint att intresset kanske inte är besvarat. Lyser kollegan däremot upp och verkar vilja dröja kvar i era samtal kan du gå vidare. Fråga om hen vill ta en kopp kaffe på fikapausen eller luncha ihop, säger Suzann Larsdotter. 

Suzann Larsdotter tycker att det är viktigt att undvika svartsjuka.

Träffas utanför jobbet 

Om kollegan verkar visa intresse och vill vara i din närhet kan det vara läge att fråga om att göra något tillsammans utanför arbetstiden, som en after work eller fika, gärna i andra kollegors sällskap.  

– Då är det inte uppenbart en dejt, och hakar inte kollegan på så minskar du risken att bli föremål för skvaller. Och har allt gått vägen, ta mod till dig och bjud ut på en dejt, säger Suzann Larsdotter.  

Suzanns tips till par på jobbet

  • Låt jobbet vara på jobbet. Passa på att umgås med andra på arbetsplatsen. Ta inte med relationen till jobbet och låt diskussionerna stanna hemma.  
  • Låt fritiden vara fritid. Det kan vara en fördel med att ha en kollega som är partner, ofta blir man mer engagerad i jobbfrågor för att man har en samtalspartner på fritiden. Men se till att också släppa jobbet och ha kul när ni kommer hem! 
  • Omplacering eller inte? Prata med din partner om hur just ni vill ha det. Kanske funkar man bäst med lite distans och kan be om en omplacering på jobbet.   
  • Sex på jobbet. Det händer men man ska sköta det väldigt snyggt! Inte kul för kollegorna att märka det och hitta spår efter akten. Se upp så att ni inte blir föremål för skvaller! 
  • Undvik svartsjuka. Många svartsjukesituationer kan inträffa mellan kollegor i en relation. Kom ihåg att man inte får begränsa sin partner! Den trevliga och utåtriktade säljaren som också blev din partner måste få behålla sitt beteende. Ofta är de egenskaperna en del av ens professionella roll.