Viktoriia Lysun, frisör på Hårstudion i Piteå.

315 mil. Så långt är det från Kiev i Ukraina till Piteå i Norrbotten. Ännu längre blir det för den som tar vägen via Boden och Älvsbyn. Enligt Google Maps tar bilresan 38 timmar. För frisören Viktoriia Lysun och hennes familj tog den många veckor, via Rumänien, Ungern, Slovakien och Polen. 

– Min man väckte mig tidigt på morgonen den 24 februari och hade hört bomberna. Vi hade köpt konserver, packat väskor och tagit ut kontanter tidigare. Vår bil var trasig så vi fick låna av en kompis. Flera av våra vänner hade redan lämnat Kiev och tagit sig västerut, säger Viktoriia. 

Hårstudion i Piteå blev trygg punkt

Nu sitter hon i fikahörnan på det som har blivit hennes arbetsplats och trygga punkt, Hårstudion i Piteå. Det är en blek förmiddag i början av vintern. Ute är det tolv minus men i frisersalongen är det värme som råder.

Intill Viktoriia sitter Lotta Berggren, delägare i Hårstudion – och den som såg till att frisören från Kiev fick chans att använda sax och kam igen. 

Viktoriia vill att vi ska förstå hur det är att lämna allt som har varit det självklara livet. Som att gå på kafé med vänner, att träffa föräldrarna, att se till att de fem barnen kommer iväg till skola och förskola. Att laga middag, handla och gå till jobbet.

Flykten från Ukraina

Så hon berättar om bilresan, om att vara på flykt i evighetslånga bilköer på motorvägen. Om de fem barnen och om att hennes man först inte skulle få lämna Ukraina eftersom han behövdes för att försvara landet. Men att det fanns ett undantag för män med många barn och därför kunde Viktoriias familj till slut lämna landet tillsammans. 

Hon berättar sakligt och samlat, men ibland svajar rösten till och ögonen blir blanka. Det är tydligt att Lotta inte bara är Viktoriias chef utan, kanske främst, medmänniska och stöd under berättelsen. 

En gång var vi tvungna att gömma oss i skogen för ryska helikoptrar.

Viktoriia Lysun, frisör.

– En gång var vi tvungna att gömma oss i skogen för ryska helikoptrar. Då var vi mycket rädda. Men vi klarade oss och åkte vidare och kom till slut till Stockholm. Migrationsverket ordnade boende först i baracker i Boden och sedan i Älvsbyn. Vi fick studera svenska med volontärer där, säger Viktoriia. 

Jobbet är en viktig del i det nya livet

Sedan några månader bor familjen i en lägenhet i centrala Piteå. Äldsta dottern bor och jobbar i Stockholm, medan de yngre barnen går i skola och förskola i Piteå. Livet börjar ta fastare form, och en viktig del i det är att ha ett arbete. 

Som flyktingar från Ukraina har varken hon eller hennes man rätt att läsa SFI, svenska för invandrare. Det är en av bestämmelserna i det så kallade massflyktsdirektivet, som gör att personer som flytt från Ukraina får skydd i Sverige och andra länder inom EU.

Så Viktoriia kämpar målmedvetet med svenskan på egen hand. Hon använder översättningsappar i mobilen, kollar på Youtubeklipp och tränar på jobbet med kunder och arbetskamrater. 

Kunder i Piteå vill ha håret annorlunda än i Kiev

Viktoriia har jobbat som frisör sedan hon var 16. Att skapa volym, färg och form i hår sitter i fingrarna. Nu är hon 39 och har nyss börjat om på Hårstudion. Kunderna i Piteå vill ha håret lite annorlunda än kunderna i Kiev. Men grunden är den samma och det skapar en trygghet i allt det nya. 

Viktoriia Lysun, frisör på Hårstudion i Piteå.
Viktoriia Lysun, frisör på Hårstudion i Piteå.

– Jag tycker att det är hög kvalité på frisörernas utbildning här i Sverige. De är mycket professionella. Och produkterna vi använder här är av väldigt hög kvalité, säger Viktoriia och pekar på översättningen i mobilen när hon fortsätter berätta om kärleken till yrket:

– Jag älskar att vara frisör, det är ett intressant yrke där man alltid kan lära sig mer och utvecklas. Att hjälpa kunderna med färg och form och få dem att känna sig fina. Och så tycker jag om att prata med dem, säger Viktoriia. 

“Hon är väldigt skicklig”

Både kunderna, arbetskamraterna och chefen Lotta Berggren ser Viktoriia som ett välkommet tillskott till Hårstudion. 

– Hon är väldigt skicklig, särskilt på att skapa volym. Där kan vi lära av henne. Sedan finns det annat hon behöver öva upp, som att en klippning måste göras lite fortare än hon är van vid från Kiev. Det känns också angeläget att ställa upp och anställa en nyanländ frisör, både för att det behövs frisörer och för att det är viktigt med integration, säger Lotta. 

Mitt yrke är bra för jag kan jobba var som helst. Alla behöver klippa sig, oavsett var de bor.

Viktoriia Lysun, frisör.

Viktoriias jobb på Hårstudion blev verklighet med stöd från Arbetsförmedlingen, som gav klartecken till start i oktober.

Ett års anställning är det sagt till att börja med, vad som händer sedan är oklart. Men frisörer lär behövas, oavsett om de kommer från Kiev, Älvsbyn eller Piteå. 

Frisör, Piteå, Ukraina
Viktoriia och Lotta Berggren

Många liv förändrades efter rysk invasion

Den 24 februari är det ett år sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina startade. Under det året har många miljoner människor fått se sina liv förändras drastiskt på ett sätt de inte valt själva.

För Viktoriia handlar livet numera mest om att blicka framåt och skapa sig det liv hon och familjen vill leva. Just nu är det i Piteå, men erfarenheterna har lärt henne att det går att tänka om. 

– Vi skulle gärna vilja köpa ett hus här, men det kan vi inte göra än. Först måste vi få svenska personnummer, utan det kan vi inte ta lån eller skriva kontrakt. Det är svårt. Att ha ett jobb är viktigt, mitt yrke är bra för jag kan jobba var som helst. Alla behöver klippa sig, oavsett var de bor, säger Viktoriia. 

Viktoriia Lysun

Yrke: Frisör.

Ålder: 39 år. 

Arbetsplats: Hårstudion i Piteå.

Kommer från: Kiev i Ukraina, anlände till Sverige 9 mars 2022.  

Bor: Lägenhet i Piteå. 

Familj: Gift med Igor som bland annat jobbar som hockeydomare. Fem barn, den yngsta på 1,5 år och den äldsta 19 år. 

Intressen: Baka tårtor. Vara med barnen, till exempel i simhallen. Vill gärna prova att åka skidor. 

Ukraina

Europas till ytan näst största land.

Var en del av Sovjetunionen fram till 1991.  

Invånare: 43,8 miljoner (2021)

Huvudstad: Kiev med 2,9 miljoner invånare (2021)

2014 annekterade Ryssland halvön Krim i östra Ukraina. 

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina. 

Över 8 miljoner människor är på flykt utanför landets gränser, ännu fler har tvingats lämna sina hem men är kvar i Ukraina.