Hej. Min chef håller alltid på och pratar om att det är skillnad på rast och paus. Stämmer det och vad är det i så fall för skillnad?

/Felicia

Svar

 Det stämmer att det är skillnad på rast och paus. Rast är ledig tid du inte får betalt för. Rasten är till för att du ska kunna få återhämtning under arbetsdagen och den bör planeras in så att man hinner äta lunch eller middag. Under rasten är du fri att lämna arbetsplatsen. Jobbar du längre än fem timmar i sträck måste arbetsgivaren planera in en rast. 
En paus däremot tas på betald arbetstid. Syftet med pauser är att du ska kunna ta kortare avbrott om du till exempel behöver fylla på en vattenflaska eller besöka toaletten. Den finns inga fasta regler för hur många pauser man har rätt till utan detta ska ske efter behov.
/Peter, facklig rådgivare