På Onemeds lager gör ny teknik jobbet mindre enformigt och ensamt
Automatiserat behöver inte betyda enformigt och ensamt. Ett besök på Onemeds lager i Göteborg visar att det finns knappar att trycka på för att minska stressen och öka arbetsglädjen.
De står sida vid sida vid dekanteringen. Emma Johansson och Erkin Sarianigonbad skrattar och småpratar medan kartonger från lagret öppnas och delas upp i minsta beställningsantal och skickas in i det automatiserade lagersystemet.
Det är en imponerande anläggning som matas med sterilemballage, pipetter, återupplivningsballonger och all annan tänkbar sjukvårdsutrustning. Allt in i ett metallskelett stort som en hockeylada, 18 våningar, tre korridorer där sammanlagt 54 självgående skyttlar lever sina egna hektiska liv bland de 23 000 lagerplatserna.
Ny teknik förenklar jobbet
Det här är Emma Johanssons första lagerjobb, hon trivs och är imponerad av hur den nya tekniken förenklar ett tidigare stressigt och slitsamt arbete:
– Det är roligt att jobba två och två och det hinner aldrig bli enformigt eftersom arbetsuppgifterna roterar. Om en halvtimme ska jag vara i plocket fram till lunch, säger hon.
Onemed, som ägs av Asker Healthcare Group, är Sveriges största distributör av sjukvårdsmaterial. 350 medarbetare i Göteborg, Malmö, Härnösand och Danderyd ser till att de cirka 50 000 sjukvårdsprodukterna kommer fram till rätt sjukhus eller vårdinrättning i rätt tid.
På lagret på Hisingen i Göteborg jobbar 150 personer i tvåskift i ett snudd på helautomatiserat lagersystem. Skillnaden mot när Joakim Andersson anställdes 2009 är enorm, konstaterar han:
– Det går knappt att känna igen sig, det är ett helt annat ställe, säger Joakim Andersson som i dag är ordförande i Handelsklubben.
När det automatiserade lagerflödet SSI Cuby installeras 2017 var det något helt nytt. Ett lager i lagret byggdes samtidigt som produktflödet rullade på som vanligt. Det var en kaotisk och samtidigt lärorik tid för Joakim Andersson som var orutinerat skyddsombud på den tiden:
– Ledningen tog in externa konsulter som projektledare. Deras mål var att maximera alla flöden, men tänkte inte alls på hur det påverkade de anställda. Målet måste ju ändå vara att arbetet ska vara både effektivt OCH trivsamt för dem som jobbar här.
Onemed tecknade avtal med fem regioner
De som implementerar ny teknik ska själva arbeta på företaget. Så lyder en facklig lärdom som Joakim Andersson har tagit med sig. En annan är att alla överenskommelser och beslut ska sättas på pränt eftersom människor slutar och chefer byts ut.
Nyligen tecknade Onemed ett stort avtal med fem regioner i Mellansverige och en utbyggnad av Cuby står för dörren. Tre korridorer ska bli fyra och den fackliga rutin som Joakim Andersson har samlat på sig kommer väl till pass i mbl-förhandlingarna.
– Den här gången har vi en mycket större klubb och mer på fötterna. Dels har vi krävt att få vara med från början i planeringsarbetet, dels har vi pekat på vikten av ordentliga riskbedömningar. Det är självklart att titta på risken för kläm- och kroppsskador, men det är lätt att glömma bort ljud och ergonomi. Där måste vi vara med och påverka, säger han.
Slitsamma arbetsmoment är ett minne blott
När ny teknik och automatiska flöden införs kommer arbetsmiljön oundvikligen att påverkas. Antingen blir jobbet mer monotont och stressigt eller så blir arbetsuppgifterna mer varierande och kvalificerade.
Det är en av slutsatserna i Handels rapport Människa-maskin-arbete som bygger på intervjuer och enkätundersökningar med 900 lagerarbetare. På Onemed har utvecklingen gått åt rätt håll, tycker skyddsombudet Sebastian Malmqvist:
– En arbetsdag blir inte så rolig om man står ensam i åtta timmar. Det blir betydligt bättre om man får jobba två och två och det har företaget lyssnat på. Tidigare kunde man vara fast på en arbetsstation en hel dag, nu har vi tvåtimmarsrotation, vilket betyder mycket för trivseln och stämningen.
Slitsamma och trista arbetsmoment har också tagits bort. Som vikningen av stora kartonger som Sebastian Malmqvist kallar ”den sämsta arbetsuppgiften på hela företaget”.
Efter fackets påpekanden har en ny kartongvikarmaskin köpts in som kommer vara i gång inom ett par månader.
– Den arbetsuppgifter kommer ingen sakna. Det är skönt för alla att slippa ett enformigt arbetsmoment som en maskin kan sköta bättre, säger Sebastian Malmqvist.
Klockan har blivit 11.15 och Emma Johansson står nu i plocket. En skyttel lämnar av en låda med tre luftrenare, som packas i en kartong varpå hon bekräftar orden på plockskärmen innan nästa artikel dyker upp.
– Jag gillar att göra lite olika saker under dagen. När arbetet inte hinner bli tråkigt och enformigt så gör man ett bättre jobb.
Självkörande truckar på lagret
Kartongen med luftrenarna snirklar sedan vidare på egen hand för att tejpas, bandas, skannas, få en adresslapp och så småningom landa på en lastpall. Sedan behövs lite handpåläggning när pallarna körs in i lastbilarna.
Men i en lagerbyggnad intill är förberedelserna för nästa steg i automationen redan i full gång. Inom kort kommer fem så kallade AGV:er (Automated guided vehicle) ta hand om ruljangsen på godsmottagningen.
De självkörande truckarna innebär en stor förändring för de anställda och frågetecknen som ska rätas ut är många. Joakim Andersson tycker att förhandlingarna med arbetsgivaren har gått bra.
– Den här gången är projektledaren hämtad inifrån och förstår att det här måste vara en arbetsplats som fungerar för oss som jobbar här. Dessutom får vi kompetensutveckling och nya roller har skapats som ”superuser” och ”servicetekniker” som ger en extra slant i lönekuvertet. För tro det eller ej – det kommer bli fel på truckarna av en eller annan anledning, säger han.
Klockan är 13 när Emma Johansson roterar ytterligare en gång. Nu fyller hon på med stötdämpande fillpak så att artiklarna inte far runt i kartongerna.
Vid 15.15 börjar hon runda av. Arbetsplatsen ska städas, plastpåsar och etiketter fyllas på innan det är dags att stämpla ut klockan 15.30.
– Det skulle vara otroligt enformigt att göra samma sak hela dagarna. Efter en sådan här dag känner jag mig faktiskt ganska pigg, säger Emma Johansson.
Lagerarbetare efterfrågar kompetensutveckling
- 3 av 10 lagerarbetare tycker att ny teknik har gjort arbetet stressigare.
- 8 av 10 vill ha mer kompetensutveckling.
- 3 av 10 har deltagit i någon kompetensutveckling under det senaste året.
- 5 av 10 av dem som säger att jobbet har förändrats uppger att de själva eller facket har kunnat påverka utvecklingen.
- 3 av 10 uppger att jobbet förändrats kraftigt eller att arbetsplatsen ska flytta som en följd av ny teknik.
- 3 av 10 är oroliga för att jobbet ska försvinna.
Källa: Handels rapport ”Människa-maskin-arbete, den nya teknikens påverkan på lagerarbete”, som bygger på intervjuer och enkätundersökningar med 900 personer som arbetar på olika typer av lager.