8 av 19 anställda på ABF förlorar jobbet efter minskade pengar till studieförbund: ”En chock”
För ett år sedan kom beskedet att anslagen till studieförbunden ska minskas drastiskt. Nu står en ny termin för dörren.
I Värmland har 8 av 19 ABF-anställda blivit av med jobbet.
– Här finns inga andra studieförbund än ABF och i våras fick deras kontaktperson sluta. Det är klart att det kommer att märkas, säger Sara Urger, bibliotekarie i den värmländska brukskommunen Filipstad.
Samarbetet med ABF har varit en viktig del av bibliotekets verksamhet.
I våningen ovanför har en kontaktperson från ABF haft sitt kontor och genom åren har de tillsammans ordnat en rad aktiviteter – allt från barnverksamhet och lovaktiviteter till föreläsningar och paneldiskussioner.
– Vi har till exempel haft en debatt om våld i nära relationer där polisen, brottsofferjouren, den lokala kvinnojouren och drabbade deltog. När man bor på en liten ort är det livsviktigt att det finns meningsfulla aktiviteter som gör att man lär sig nya saker och utvecklas, säger Sara Urger.
Detta är ABF
- ABF, som står för Arbetarnas Bildningsförbund, grundades 1912 av Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet.
- ABF erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang i alla Sveriges 290 kommuner.
- Bland de nationella medlemsorganisationerna finns Vänsterpartiet, PRO, Hyresgästföreningen samt flera funktionshinderföreningar och invandrarföreningar.
- Den ideologiska kompassen är idéprogrammet ”Gör en annan värld möjlig!”. Där sägs bland annat att verksamheten ska grundas på jämlikhet, solidaritet och demokrati.
Färre aktiviteter
Hon befarar att det kommer att märkas att kontaktpersonen från ABF inte längre finns kvar i Filipstad.
Att det blir färre aktiviteter och svårt att hålla liv i flera av studiecirklarna.
Och att ett tomrum kommer skapas. Sara Urger tar flyktingströmmen 2015 som ett exempel då Filipstad tog emot många nyanlända.
– ABF ordnade svenskundervisning och en rad aktiviteter på dagarna. Jag tror inte att någon annan hade gått in på samma sätt. Det visar att studieförbunden behövs som komplement till den kommunala verksamheten. För mig är det helt obegripligt att göra drastiska nedskärningar i den verksamheten, säger Sara Urger.
Anslagen till studieförbund minskar
Det var i september förra året som regeringen meddelade att anslagen till studieförbunden ska minska med nästan 30 procent under de kommande tre åren. Sammanlagt en halv miljard kronor i sänkta bidrag.
Utbildningsminister Mats Persson (L) kallade beslutet en ”omprioritering” där fokus i framtiden ska ligga på yrkesutbildningar.
Men Johan Fyrberg, ordförande på branschorganisationen Studieförbunden i samverkan, betecknade nedskärningarna som ett dråpslag som i slutändan drabbar den enskilda människan.
En chock. Så beskriver Erika Bergkvist beskedet. Hon är verksamhetsledare på ABF Värmland med starka känslor för folkbildningens förmåga att berika samhället och få människor att växa.
– ABF är största studieförbundet och förlorar därför proportionellt mest. Jag blev arg, men inte direkt förvånad. Med tanke på regeringsunderlaget visste vi att folkbildningen förr eller senare skulle få en smäll, säger hon.
Nedskärningar slår hårt
Effekterna av regeringens beslut lät inte vänta på sig. Redan i oktober 2023 meddelade studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet att man lägger ned.
Men nedskärningarna slår också mot ABF och övriga studieförbund.
Värmland är ett av de län som drabbas hårdast. Där har Studieförbundet vuxenskolan sagt upp 13 personer.
Medborgarskolan genomför färre kurser och drar ned på antalet verksamhetsutvecklare och Studiefrämjandet gör sig av med lokaler och har flera pensionsavgångar som inte återtillsätts.
ABF Värmland går från 19 till 11 anställda och en ny organisation har införts för att klara verksamheten när flera av kontaktpersonerna ute i kommunerna har försvunnit.
Förhoppningen är att man ska nå lika många kursdeltagare som tidigare. Erika Bergkvist är dock långt ifrån säker på att det kommer bli så.
– Vi måste jobba jättehårt för att synas i Filipstad och de andra orter där vi inte längre har någon anställd. Min stora oro är att vi inte kommer nå de människor som inte är så rörliga och att den ofrivilliga ensamheten ökar. Frågan är om vi klarar att nå de äldre, nysvenskarna och de funktionshindrade och vad som händer med vårt samhälle om vi inte gör det.
ABF Värmland
- Har verksamhet i 13 kommuner i Värmland där man erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar samt olika kulturarrangemang.
- Under 2023 hade man 4 500 unika deltagare och arrangerade 2 500 kulturprogram och föreläsningar.
- Nedskärningarna till studieförbunden innebär att ABF Värmlands anslag minskar med 3,2 miljoner under tre år. I vintras varslades sju anställda.
Inte hörts och synts tillräckligt
Men mitt i Erika Bergkvists oro finns också självrannsakan. Studieförbunden har inte hörts och synts tillräckligt, tycker hon. Dagens unga vet inte vad folkbildningen betyder för civilsamhället och för den enskildes möjlighet att förverkliga sina drömmar.
– Vi har inte talat om varför vi finns och vad vi är bra på och där måste vi vara självkritiska. Nedskärningarna hade nog kommit ändå, men protesterna hade blivit mer högljudda.
På Hammarö söder om Karlstad träffar Handelsnytt Thorsten Born, 79. En nestor inom folkrörelsen och bildningsverksamheten i Värmland.
På hans digra cv trängs tunga uppdrag på de flesta grenar av arbetarrörelsens träd. Nu är han distriktsordförande i PRO och håller varje år ett tiotal tvärfackliga utbildningar i samarbete med ABF.
Framför allt slår han ett slag för Medlemsutbildning 55 plus.
– Det är den bästa och roligaste utbildningen av alla. Den vänder sig till dem som närmar sig pension och deltagarna har massor med frågor och funderingar. Jag älskar att diskutera och utmana folk och få dem att tänka i nya banor, säger Thorsten Born.
”Känga mot folkrörelserna”
Någon risk att ABF släpper de fackliga utbildningarna finns knappast, de utgör verksamhetens hårda kärna.
Men Thorsten Born ser de kraftiga nedskärningarna som en känga riktad direkt mot folkrörelserna:
– Enklaste sättet att försvaga folkrörelserna är att ge sig på studieförbunden eftersom man tänker sig att det bara drabbar dem som inte klarat skolan. Det är ett jävligt konstigt resonemang. Det är ju just den gruppen vi måste värna, säger han.