Två personer i rutiga skjortor; den ena tar ett foto med en smartphone, den andra bär solglasögon och pekar, de står framför en grön skärm.

Jack Andersson och kollegan Simon ­Hultbrand jobbar på nästa videoklipp. ”Bjud på dig själv och våga öppna upp om livets svårigheter”, är Jacks tips till dig som vill göra din arbetsplats (och dig) känd genom sociala medier.

Jo, han blir stoppad ibland. Kunder vill ta selfies med Jack Andersson. Alltifrån sjuåringar till damer i 70-årsåldern. 

–  Fint att få vara kungen, jag ställer upp på det. Men jag ansvarar ju framför allt för mejeriavdelningen och då står jag i kulisserna. Där i mitt krypin bakom förpackningarna syns jag inte för kunderna.

Vi befinner oss i centrumgallerian Oden i Trollhättan, som ligger drygt en halvtimmes tågresa från ordvitsarnas huvudstad Göteborg.

Och det märks minst sagt på Ica-butiken Matmors några år gamla Tiktok-konto. Här levererar Jack Andersson med sin starka personlighet det ena skämtet efter det andra. 

Som när han står vid frysdisken med något tryckt mot örat och upprepade gånger säger att han inte hör när kollegan Simon ­Hultbrand, som ofta är den som står bakom mobilen och filmar, frågar vad han gör.

– Jag har lock för örat, fnissar Jack till slut och visar vad han har använt som lur: ett plastlock till en burk Sia-glass.

Eller filmsnutten där han sticker in ena ­armen i sockerhyllan bland kolonialvarorna. Och ropar ”aj, aj” med desperat röst. Klagoropen tystnar inte förrän han plockar ut en för­packning bitsocker. Det klippet har fått över tre miljoner visningar.

– Tänk att 30 procent av Sveriges befolkning har tittat på det. Helt sjukt faktiskt.

En person med glasögon och en rutig skjorta bär en namnskylt där det står "Jack".

Vi bara köttar på om sådant som händer.

Jack Andersson

Började direkt efter studenten

Jack Anderssons historia i den här Ica-butiken började för 11 år sedan, exakt 10 dagar efter att han tog studenten från gymnasiets handels- och administrationsprogram.

– Jag gick ut den 7 juni och den 17 juni bör­jade min anställning här, konstaterar han.

Det var hans kontaktperson som kände några som jobbade i butiken. Jack Andersson lever med autism-diagnos och har haft stort stöd av sin kontaktperson genom livet.

Nu tipsade han sina bekanta om Jack.

– Jag sökte jobb via arbetsförmedlingen och fick det. Och sedan har jag blivit kvar. Jag ­älskar mitt jobb och mina kollegor här.

Men grundskolan var svår. Jack Andersson var ensam. Varken andra barn eller de vuxna som han mötte genom skolåren förstod honom, upplever han.

– Jag är inte riktigt som andra. Och de förstod aldrig hur jag funkade. När jag började på gymnasiet kände jag direkt att jag hade hittat hem.

Kolla in Jack på Ica Matmors Tiktok 👇

En man i en rutig skjorta står i en mataffär och håller troféer på två foton.
Klicka här för att komma till kontot!

Började agera med en vän

Det här med sociala medier och att agera skåde­spelare, stand-up-komiker eller vad man nu ska kalla det, är ingenting som han har hållit på med tidigare.

Det började genom att han blev god vän med Adam Axelsson som levererar varor till butikens lastkaj varje vecka.

– Adam har kört till oss i åtta år och vi ­klickade direkt. Ibland har människor svårt att förstå mitt sätt att vara, men Adam har alltid tagit mig som den jag är. 

Adam Axelsson hade länge hållit på med sociala medier och såg en potential i Jack. Han föreslog ägarparet Christian och Marie Palmén att de skulle få tillgång till butikens nystartade Tiktok-konto.

– Jack är lite av en citatmaskin. Ni kommer snart förstå varför, säger Adam Axelsson i ett av deras första gemensamma inlägg under vårvintern 2022.

En person knästående i en gång i ett snabbköp, stirrar rakt fram. En annan person tar ett foto med en smartphone.
Jack Andersson har berättat om sin autism-­diagnos i sociala medier. ”Jag tänkte inte efter så mycket utan bara gjorde det. Det är ju en del av mig”, säger han.

Klippen handlar om livet i butiken

Klippen handlar om livet i butiken och alla som jobbar här, men också om det utanför.

Jack Anderssons stora intresse för hårdrock, camping och fotboll, särskilt Premier League och favorit­laget Arsenal, blir snart bekant för ­följarna.

Ibland dyker gåtor upp. Eller egen­gjorda reklam­snuttar för olika varor på erbjudande.

Alltid med humor och med slutklämmen ”Simma där du bottnar. Rock’n’roll, tänk noll noll.”

– Det har jag hämtat från programledaren på Bandit Rock, en radiostation som jag gillar.

Annars är det mesta som filmas helt spontant, enligt Jack. Uppenbarligen gillar folk det, ­Tiktok-kontot har nu har nästan 18  500 följare.

– Vi bara köttar på om sådant som händer.

Butiksägare: Höga försäljningssiffror

Ena butiksägaren Christian Palmér, som sitter på sitt kontor och knappar på datorn när vi passerar är nöjd.

– Våra försäljningssiffror har aldrig varit så höga som senaste året. Det har absolut delvis med succén på sociala medier att göra, säger han nöjt. 

Efter ungefär ett år som Tiktok-kändis valde Jack Andersson att berätta om sin autism-­diagnos.

– Jag tänkte inte efter så mycket utan bara gjorde det. Det är ju en del av mig och gör bland annat att jag har svårt för förändringar.

Fick stöd av chef och kollegor

Som när cheferna beslutade att ta ett helt omtag på upplägget av butiken för ett år sedan. Jack Andersson beskriver det som jättejobbigt.

Han kunde inte sova om nätterna, var orolig och blev sjukskriven en period.

– Men jag fick mycket stöd. Både av kollegor och av mina chefer. Sedan de tog över butiken för några år sedan har jag verkligen fått växa som person. 

I efterhand förstår han också varför utvecklingen var nödvändig. 

– Det blev jättebra och nu har jag vant mig.

Jack Andersson

Ålder: 30 år.

Yrke: Butiksanställd, Ica Kvantum Matmor.

Bor: I lägenhet centralt i Trollhättan, med gång­avstånd till jobbet.

Intressen: Hårdrock och fotboll, särskilt engelska ligan. ”Jag har också precis gått med i scouterna”.

Favoritband: Kiss, Iron ­Maiden och Queen.

Gör när han är ledig: Campar i husvagn med sina föräldrar. ”Jag har en väldigt nära relation till dem och mina två systrar.”