I går, onsdag, vid lunchtid sköts en man med flera skott i en galleria i Sollentuna.

Polisen har inte kommenterat om mannen jobbade i gallerian eller var gäst i restaurangområdet där han sköts.

Skjutningen var den andra som skedde inne i ett köpcentrum inom loppet av tre dagar. I söndags sköts en anställd i en butik på Kungsmässan i Kungsbacka. 

– Det är givetvis fruktansvärt. Vi har fått en utveckling där det grova våldet ökar med unga gärningsmän som hänsynslöst skjuter var som helst. Nu hände det i gallerior, men det har också varit på restauranger, lekplatser och andra ställen, säger Nina Jelver säkerhetschef på Svensk Handel.

Inte riktat mot handeln

Hon betonar att skjutningarna inte varit riktade mot handeln utan mot två enskilda personer som befunnit sig i köpcentra. 

Även om två skjutningar skett på bara några dagar, tycker hon inte att butiksanställda i gallerior har anledning att känna oro när de går till jobbet. 

– Det är ändå otroligt ovanligt att sånt här sker, men med det sagt måste man ändå ha en förhöjd beredskap för att det kan inträffa allvarliga händelser, säger Nina Jelver.

– Det är inte bara på grund av skjutningarna utan också på grund av den höjda nivån för terrorhot.

Checklistor för säkerhet

För att öka beredskapen har Svensk Handel tagit fram en guide och checklista för rutiner vid pågående dödligt våld (PDV) i shoppingcenter och i butiker. 

– Det allra viktigaste är att vara mentalt förberedd på att sånt här kan hända. 

Alla butiker borde därför ha säkerhetsutbildningar och genomgångar där rutiner övas, så att de anställda vet vad de ska göra om en våldssituation uppstår.

– På samma sätt som man har brandövningar borde man ha inrymningsövningar. Alltså att man övar på att ta sig i säkerhet och låsa in sig. 

Handels: Fler borde ha rutiner och övningar

Handels ordförande Linda Palmetzhofer håller med om att alla arbetsgivare borde ha säkerhetsutbildningar och övningar med sina anställda.

– Jag tror inte att det förekommer så ofta som det borde, säger hon.

– Om man har rutiner på arbetsplatsen och övar regelbundet behöver man inte tänka på vad man ska göra i en akutsituation utan det sker ryggmärgsmässigt.

Även om skjutningen i Sollentuna inte inträffade i en butik utan vid gallerians restaurangområdet, så påverkar det alla anställda i shoppingcentret, säger Linda Palmetzhofer.

– Det vi gör nu är att vi är på plats där skjutningarna skett och pratar med våra medlemmar om hur de mår, och om de får det stöd de behöver.

Att helt förhindra eller förbygga skjutningar i shoppingcenter tror varken Linda Palmetzhofer eller Nina Jelver är möjligt.

– Handeln finns där människor finns, och där begås också de här brotten. Det vi kan göra är att förbereda oss och se till att alla vet vad de ska göra om det händer igen, säger Nina Jelver.