Stor skillnad i distansarbete för tjänstemän på a-kassor – så skiljer sig villkoren åt
Från hur mycket som helst till att alltid förankra hos närmsta chef. Hur mycket det är okej att jobba på distans skiljer sig stort mellan a-kassorna inom LO-förbunden.
På Handels a-kassa kan medarbetarna arbeta på distans hur mycket de vill – även efter pandemin.
Alla har möjlighet att åka in till kontoren, som finns i Luleå, Eskilstuna och Stockholm, men majoriteten väljer ändå ständigt hemarbete.
– Det beror på en lokal överenskommelse som vi har gjort hos oss. Det är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Många upplever att de lättare får ihop livspusslet, säger Jessica Andersson som är ordförande för Handelsklubben på arbetsplatsen.
Heltid på distans
Likadant ser det ut hos Fastighets a-kassa, som enbart har kontor i Stockholm:
– Hos oss gäller arbete på kontoret på helt frivillig basis, med undantag för när vi har vissa typer av möten eller utbildningar då alla måste vara på plats, säger kassaföreståndare Richard Dimberg.
Trots att arbetsuppgifterna på de olika a-kassorna i princip är de samma, även om antalet medlemmar skiljer sig åt, ser överenskommelsen väldigt olika ut.
På Livs a-kassa är det bara tillåtet att arbeta hemifrån en dag i veckan, sedan är det stopp. Det vill de förtroendevalda ändra på.
Vill ha mer distansarbete
– Vårt argument är att vi är många unga här, som håller på att bilda familj. Det kan vara en väldig avlastning i vardagspusslet med större flexibilitet, säger Ida Magnusson som är skyddsombud för Handels på arbetsplatsen.
Hon och Handelsombudet Sabina Bosnjakovic har lagt fram förslag till arbetsgivaren om möjlighet till distansarbete ytterligare 1,5 dag i veckan, men än så länge mötts av motstånd.
– Vi saknar en risk- och konsekvensanalys. Enda argumentet vi har fått är att vi på a-kassan måste ha samma regler som förbundet och att vi har fina lokaler som bör användas. Vi tycker att man behöver analysera det hela mer än så, säger Ida Magnusson.
Heltid på plats
Det finns dock a-kassor som inte har något reglerat distansarbete alls.
På Byggnads a-kassa, där det jobbar totalt runt 60-talet medarbetare, behöver de anställda fråga sin chef om lov vid varje enskilt tillfälle. Kontoret är utgångspunkten, fem dagar i veckan.
– I kollektivavtalet står det en väldigt lös skrivelse om att distansarbete kan vara föremål för lokal samverkan. Men vi har inte tagit det längre än så lokalt, säger Elias Cataño Cayetano som är ordförande för Handelsklubben på Byggnads a-kassa.
Hans uppfattning är att de flesta medlemmar är nöjda med det, även om åsikterna varierar.
– Vissa tycker om att jobba hemifrån, andra upplever att det är skönt att allt arbete sker på kontoret så att man kan släppa jobbet när man kommer hem. Personligen kan jag tycka att frågan är ganska komplex, säger han.
Socialt viktigt att ses
För det handlar ju inte bara om att flytta hem arbetet. Elias Cataño Cayetano lyfter det sociala, men även frågor om arbetsmiljöansvar, arbetsplatsens utformning och arbetssätt som kan beröras av distansarbete.
– Jag tänker också att det är viktigt och ett värde i att vi är på samma plats rent fysiskt.
För att någon alltid ska finnas på plats vid spontanbesök på kontoren har Kommunals a-kassa schemalagt samtliga medarbetare två dagar i veckan – det finns alltså alltid någon där under öppettider.
– Men 50 procent av arbetstiden har vi tillåtelse att jobba hemifrån om vi vill, säger Ingela Hansen, klubbordförande för Handels.
Hjälps åt på kontoret
På Sekos a-kassa är huvudregeln, precis som på Byggnads a-kassa, att man är på kontoret.
Behöver man jobba hemifrån så har man en dialog med sin närmaste chef. Klubbordförande Gülseher Aras ser många fördelar med det.
– Att vi klarade övergången till Våra sidor så pass bra tror jag hade mycket att göra med att vi alla är på plats på kontoret – vi kunde hjälpas åt. Dessutom hade vi förberett övergången väldigt bra. Jag tänker att detsamma nu är viktigt inför att nya a-kasseregler träder i kraft under 2025.