Från Åreskutans topp-platå är det 900 höjdmeter ner till Ica Åre. Fredrik Eriksson kan åka Sveriges högsta skidbacke nästan hela vägen till jobbet.

Till Fredrik Erikssons arbetsplats är det 900 meter. Alltså – höjdmeter. Han har tagit en förmiddagstur med kabinbanan upp till Åreskutans topp-platå. När han berusat sig en stund på iskall fjälluft och solgnistrande utsikt fäller han ner skidglasögonen och kastar sig utför VM-störtloppsbanan. Susar längs fjällsidan tillsammans med horder av skidturister i Sveriges högsta alpina nedfart. Det blir tio minuters njutning med snökaskader sprutande i carvingsvängarna.

Åket slutar med en stoppsladd vid Åre torg. Fredrik knäpper av sig sina twintip-skidor med Iron Maiden-motiv och knallar ett par kvarter ner till byns moderna stationshus, där Ica Supermarket huserar med panoramafönster mot tågperrongen. Han lämnar laggarna i personalrummets skidställ, kränger av sig vindjacka och täckbyxor och går och sätter sig i kassan.

Så kan en arbetsdag börja för butiksanställda i Nordeuropas främsta paradis för utförsåkning – även om just kassaledaren Fredrik Eriksson i vanliga fall är schemalagd från klockan sju på morgonen. 

Mitt på dagen en solig februaritorsdag är butiken stilla. Bara en av sex kassor är öppna.
– När det är så här vackert väder är de flesta på fjället. Men man vet aldrig. Det kan vara många kunder också, eftersom extra många lockas till Åre när himlen är blå, säger Fredrik.

Bemanningen är en utmaning när kundtillströmningen svänger som ett slalomåk på Åreskutan. Även om tågtidtabell och säsongsvariationer ger vägledning bör alla vara beredda att jobba över eller ta extra timmar. Både fast personal och säsongsanställda som förstärker mellan december och april.

Butikens inredning och sortiment tar fasta på att Åre är en plats för upplevelser utöver det vanliga. Kassalinjen kantas av svartvita foton från Åreturismen i början av 1900-talet. Snöskor och skidutrustning från samma era används som dekor, och uppstoppade praktexemplar från Norrlands djurliv vakar vid var och varannan butikshylla: ren, älg, björn, fjällripor. Till och med ett lodjur.

På kolonialavdelningen tronar en stapel med närmare 2 000 burkar gulaschsoppa – ungefär så mycket som säljs under tre veckor i februari. Butikens Jämtlandsrum frestar med tunnbrödschips, chokladpraliner, specialkaffe, öl och andra lokala produkter. I delikatessdisken trängs italiensk prosciutto och fransk camenbert med jämtländsk getost och torkat renkött för 739 kronor kilot.

– Vissa tycker det är dyrt, men vi är en butik för mat- och livsnjutare, förklarar Fredrik.

Invånare i Åre kommun får dock 6 procent rabatt – om de handlar på tisdagar och har klistrat ett litet hjärta på Icakortet. De får också köpa säsongskort i liftsystemet för ungefär samma pris som turisterna betalar för en vecka.

Att bo i Åre är en livsstil, förklarar Fredrik som är uppväxt på skidor och har varit byn trogen så när som på kortare avstickare, bland annat till Oslo.

– Jag älskar snön, naturlivet och utsikten på ”Skutan”, förklarar han.

Hans hemby är en liten bit storstad utkastad mitt i den jämtländska glesbygden. Här finns pulsen, nattlivet, trendsättarna, de exklusiva restaurangerna. Alipna världseliten och ständig utveckling. Plus parkeringskaos och fyllebråk.

– Men tio minuter åt vilket håll som helst finns alltid lugn och ro, säger Fredrik som själv bor i ett hus på lagom avstånd, två kilometer från byn.

Att butikens ambition att locka livsnjutare i någon mån också omfattar de anställda börjar vi ana när vi kliver in i personalrummet. Invid ett inramat foto av Blåhammarens fjällstation står en elektrisk massagefåtölj i svart läder. Där sitter Michaela Berner och kopplar av på sin lunchrast.

– Det var personalfest i går, förklarar hon leende.

Butikschefen och två andra skötte stängningen, medan 30 anställda festade loss på Bergstugan i Fröå. Ett utmärkt sätt att stärka sammanhållningen mellan fast personal och säsongare, tycker Michaela.

– Man känner sig så välkomnad. Vi är verkligen ett helt team, inte två olika gäng.

Hon är 21 år och kommer från Västerås, där hon arbetat på Ica Maxi. Den här vintern har hon sökt sig till Åre för att jobba, festa och åka skidor.

– Helt underbart! Jag bor i kollektiv med sju andra säsongare strax intill ”VM-sexan”, säger hon och syftar på en av skidliftarna.

Sedan hon började i december har Michaela jobbat i snitt 35 timmar i veckan, och dessemellan klämt in tio skiddagar. 

Men ännu har hon inte varit högst upp på Åreskutan.

– Högzonen har varit stängd på grund av dåligt väder. Men i morgon ska jag upp! säger hon förhoppningsfullt.

Butiksjobbet är roligare här än hemma, tycker Michaela.

– Där är jobbet uppstyrt och man får ta mycket skit från griniga västeråsare som veckohandlar. Här är det mer intimt, jag lär mig nya saker varje dag och möter goa glada turister som är här för att njuta.

Fast hon undrar lite hur det ska bli vecka 9. När stockholmarna har sportlov, priserna på stugor och hotell är högre än annars, och Åre är smockfullt av skidturister.

– Jag har hört att kunderna ofta är stressade och mindre trevliga då.

Mellan två och tre på eftermiddagen hjälps de anställda åt att fronta butiken. Hyllorna ska vara välfyllda före halv fem då liftarna stänger och frusna och hungriga skidåkare stormar in för att kvällshandla. Medan Michaela plockar upp gelégodis och kexchoklad kommer hennes arbetsledare fram. Skulle hon kunna tänka sig att jobba extra i morgon?

Hmm. Det skulle innebära elva arbetsdagar i sträck och en missad chans att äntligen göra det där solskensåket fån Åreskutans topp. Som den livsnjutare hon är tackar hon nej.

– Det är ju skidåkningen jag har kommit hit för. Också!

Fakta

FREDRIK ERIKSSON
Ålder: 35 år.
Jobb: Kassaledare på Ica Åre.
Bor: Hus två kilometer från Åre by.
Fritid: Familjen, skidor, skoter, naturen, politik. Är bland annat vice ordförande i kyrkofullmäktige samt ersättare (S) i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden i Åre.

MICHAELA BERNER
Ålder: 21 år.
Jobb: Säsongsanställd på Ica Åre.
Bor: Vanligtvis i Västerås. Just nu i kollektiv för säsongare i Åre.
Fritid: Skidåkning. Vill bli bättre på offpist och lära sig åka snowboard.
Framtidsplaner: Bli kvar i Åre eller ”säsonga” på Gotland i sommar. Senare plugga ekonomi.

ICA SUPERMARKET I ÅRE
Butiken är inrymd i ”Station Åre”, järnvägsstationen som byggdes inför alpina VM 2007. Butiken har cirka 30 årsanställda och lika många säsongsanställda mellan december och april. Erfarenhet från Icabutik är en bra merit för den som söker säsongsjobb här.
Snösmältningen i maj och höstrusket i oktober är lågsäsong.
Butikens omsättning var senaste året 150 miljoner kronor och vinsten 7,2 miljoner.
Gränshandel mot Norge är en viktig inkomstkälla vid sidan om skid- och naturturism. 

ÅRE
Åre i västra Jämtland är Sveriges största center för alpinsport. Byn har 1 400 fastboende, över 30 000 gästbäddar och 450 000 besökare varje år.
Fjället Åreskutan är 1 420 meter över havet. Liftsystemet består av 42 liftar och 100 nedfarter med högsta fallhöjd 890 meter.
Åre har arrangerat två alpina VM och cirka 100 världscuptävlingar. 2019 arrangeras åter alpina VM här. I mars 2017 arrangeras junior-VM. 

Fakta

Vintersäsongen på Ica Åre

Mitten av december: De säsongsanställda anländer och introduceras i arbetet.

Julveckan: Intensiv julhandel. Butiken gör bland annat egna sillinläggningar.

Nyår: Hektiskt. Stor försäljning av exklusiva delikatesser som hummer, löjrom och dyra ostar.

Vecka 2–6: Kunderna är mest studenter och småbarnsfamiljer. Kräver välfyllda lager med fryspizza, godis, spagetti och blöjor. I vecka 6 hålls teambuildingkväll för personalen.

Vecka 7–10: Sportlov. Högsäsong. Allra intensivast är invasionen av stockholmare vecka 9.

6–14 mars: Alpina junior- VM. Fixa extra många färdigbredda mackor och annat gott till deltagare och publik.

Påsk: Årets värsta vecka. Butiken kan vara så smockfull att de måste stänga insläppet. Två ton lösgodis går åt.

Slutet av april: Avslutningsfest för alla anställda. Prisutdelning i många tävlingar, som vandringspokalen för flest åkta höjdmeter i skidbackarna. En annan höjdpunkt är ”Skutskjutet”, världens största störtloppstävling.

Början av maj: Säsongsavslutning.