”Höj säkerheten där facket inte släpps in”
Kapningen av en livsmedelsbutik i Malmö sätter åter fokus på butiksanställdas utsatthet. Handels vill se åtgärder för att öka säkerheten i butiker där facket inte kan gå skyddsrond.
Ägarna till en livsmedelsbutik i Malmö hade under en tid utsatts för hot av ett kriminellt gäng. På onsdagen i förra veckan gick fyra personer in i butiken, tvingade bort personalen och började själva driva butiken. Först efter ett dygn gick polisen in och grep butikskaparna.
– Det är horribelt, och ett led i en väldigt tråkig utveckling, säger Magnus Möller, förste ombudsman på Handels i Malmö om händelsen.
Han pekar på den våg av butiksrån med skjutvapen som drabbat Malmö på senare tid. Till exempel skottskadades två personer vid ett butiksrån i augusti.
Mindre butiker är särskilt utsatta. De saknar ofta sedelboxar och överfallslarm och har ofta öppet på sena kvällar. I många av dem saknas också kollektivavtal och fackliga medlemmar, och då har Handels regionala skyddsombud (RSO) inte tydligt mandat att kontrollera arbetsmiljön och ställa krav på åtgärder.
– Där vi inte kommer in är det Arbetsmiljöverket som är tillsynsmyndighet. De måste ställa krav på ökad säkerhet, säger Magnus Möller.
Samma krav framförde Handels ordförande Susanna Gideonsson i en debattartikel i Sydsvenskan i augusti.
Magnus Möller pekar på att de flesta större butikskedjor har effektivt skydd mot rån i form av sluten kontanthantering och genomtänkta säkerhetsrutiner. Många är certifierade enligt det 13-punktprogram mot rån som facket, arbetsgivarna och polisen samarbetar kring.
– Om vi säkrar vissa butiker flyttar rånen till andra, säger han och syftar framför allt på mindre jourbutiker.
Enligt Magnus Möller saknas kollektivavtal och fackliga medlemmar i den butik som kapades i förra veckan. Därför står Handels utan maktmedel.
– Där det finns avtal och medlemmar kan vi agera på ett helt annat sätt: göra RSO-besök, göra 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket eller till och med stänga butiken.