Svinnjakt på Ica Maxi-butik kan ge tusenlappar till anställda
På Ica Maxi i Kungsbacka får anställda ta del av pengarna när butiken sparar svinn. För en heltidsanställd kan det röra sig om 15 000 kronor extra per år.
Projektet kallas Svinnjakten och startade på Ica Maxi i Kungsbacka i början på året. Planen att dra ner svinnet från 1,2 procent av omsättningen till 0,6 procent. Hälften av svinntappet kommer att hamna direkt i fickorna hos personalen. Pengarna fördelas jämnt på antal timmar som arbetas i butiken.
9 kronor mer i timmen
Eftersom Ica Maxi Kungsbacka har en årlig omsättning cirka 600 miljoner kronor kan det bli en hel del pengar. Når man målet till nästa års bokslut blir det cirka 9 kronor extra i timmen för en heltidsanställd, eller ungefär 15 000 kronor per år.
– Man kan ha bra mål med olika rutiner och strukturer. Men vi är runt 200 anställda här. Hur får man med sig alla på tåget? Är det kopplat till en ersättning så är det såklart mycket mer intressant, säger Andréas Mattsson som är ställföreträdande handlare.
En win win win
Han kallar Svinnjakten för trippel-vinst. Både för butiken, för de anställda och för miljön. Projektet drog i gång under vecka 5 och resultaten har redan börjat komma.
Förra året den här veckan hade vi ett synligt svinn på 56 000. I år landade vi på 43 000
– Avdelningarna har verkligen satt sig ner och gnuggat sina grå, och vi har skapat en hel vägg kring detta i personalentrén. Där mäter vi svinnet per avdelning och jämför med föregående år, säger säger Andréas Mattsson och fortsätter:
– Förra året den här veckan hade vi ett synligt svinn på 56 000 kronor. I år landade vi på 43 000, säger Andréas Mattsson.
Arbetet med att minska svinnet pågår i alla led. Alltifrån att se till att gräddfilen som kunden ångrat sig om och lämnat in i kassan går direkt tillbaka kylen, till att jobba med datummärkning, granska leveranser och se över säkerheten för att minska stöldsvinn.
Ställer ut frukten i lådorna de kom
Axl Dahlberg är frukt-och grönt ansvarig i butiken. På hans avdelningen har en framgångsrik metod varit att helt enkelt hantera frukten mindre.
– Förr lyfte vi över äpplena från lådorna de kom. Det medförde att mycket av frukten blev kantstött och fick gå som svinn. Nu lägger vi ut dem direkt i lådorna de kommer i. Det har gjort extremt stor skillnad, säger han.
Han tycker att svinnjakten väckt ett stort engagemang i butiken. Genom att hela tiden mäta och följa hur det går blir framstegen synliga.
Det är ett fantastisk arbetssätt där man verkligen får med personalen.
– Det är ett fantastisk arbetssätt där man verkligen får med personalen. Vissa är väldigt intresserade och bryr sig mycket om miljöaspekten. De som inte är lika engagerade i den biten får ändå del av det. Pengarna blir ju i slutändan något extra, en rolig bonus.
Fakta: 100 000 ton slängs per år
Enligt siffror från Naturvårdsverket ligger livsmedelskedjornas svinn på 100 000 ton mat om året. Siffran baseras på kedjornas egen inrapportering.
De största vinsterna går oftast att göra på frukt och bröd. Enligt en undersökning från Willys toppar mjukt bröd, gurka och banan listan på det mest slängda matvarorna.
Regeringen har beslutat att livsmedelsavfallet ska minska med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025. Andelen av livsmedelsproduktionen som når butik och konsument ska också öka fram till 2025.
Källa: Naturvårdsverket, Svensk Dagligvaruhandel.