Så lyckades Handels vinna mot amerikanska leksaksjätten Toys R Us
För 26 år sedan strejkade Handels för att tvinga amerikanska Toys R Us att teckna kollektivavtal. En rad andra fackförbund gav sitt stöd och till slut vann de kampen. Är det snart dags för en ny kraftmätning mot en global jätte?
Namn efter namn på kollegor ropas upp i högtalarsystemet. I kassan sitter 24-åriga Veronika Alneborn Ödmark och hoppas att hon inte är en av de utvalda.
– Den första som gått iväg kom ut och var alldeles rödgråten. Sedan kom nästa namn och den personen kom också ut och var jätteledsen. Jag satt på nålar och undrade om de skulle ropa upp mig.
Veronika Alneborn Ödmark blev inte uppropad, men det som sedan utspelade sig på tre leksaksbutiker i Sverige skulle förändra hennes liv. Och dessutom bli en symbolfråga för den fackföreningsrörelse som enad lyckades med det till synes omöjliga – att tvinga ett amerikanskt storföretag på knä.
Trots att det gått 26 år sedan händelserna där i kassan har striden på Toys R Us det senaste året lyfts igen av en rad fackliga företrädare. Ett annat amerikanskt storbolag har ju gjort sitt intåg i Sverige: Amazon.
Det var hösten 1994 som den amerikanska leksaksjätten Toys R Us slog upp portarna på tre orter i Sverige: Stockholm, Malmö och Göteborg. Krocken mellan den amerikanska och den svenska företagskulturen kom snabbt.
Butikerna hade anställt mängder av människor inför uppbyggnadsfasen och den intensiva julhandeln. När våren kom var personalbehovet lägre. Totalt fick nästan två tredjedelar av personalstyrkan gå, framför ögonen på chockade kollegor.
Veronika Alneborn Ödmark minns hur de anställda började ifrågasätta arbetsmiljön mer och mer. Att de övervakades på jobbet. Att alla fönster på ovanvåningen var låsta för att undvika stölder. Hur de tvingades underteckna dokument på engelska där de skulle ta på sig ansvaret om det hände en olycka.
Under våren 1995 ställdes situationen på sin spets då företaget vägrade skriva under det kollektivavtal som Handels ville ha. Händelseförloppet skildras i journalisten Ann Charlott Altstadts bok Strejken på Toys R Ussom kom ut 2001.
Toys R Us hade vid den här tiden aldrig undertecknat ett kollektivavtal i något av de många länder företaget verkade i. I maj var strejken i Sverige ett faktum.
Toys R Us – strejken i korthet
September 1994
Toys R Us slår upp portarna för sina tre första leksaksbutiker i Sverige i Stockholm, Malmö och Göteborg.
April 1995
Förhandlingarna om kollektivavtal bryter samman och Handels varslar om strejk, blockad och bojkott mot de tre butikerna.
Maj 1995
Strejken är ett faktum och de Handelsanslutna lämnar butikerna. Sju andra LO-förbund går in med sympatiåtgärder. Exempelvis stoppar Transport leveranser och Kommunal sophämtning.
Juni 1995
TCO-förbundet Finansförbundet går med i blockaden och slutar utföra banktransaktioner åt Toys R Us. Seko stoppar också företaget från att använda postleveranser och postgiro.
Juli 1995
Handels yrkesinternational utlyser en internationell köpbojkott mot Toys R Us på sin kongress i Wien. Strejken får samtidigt uppmärksamhet i internationella medier.
Augusti 1995
Efter intensiva förhandlingar på Berns i Stockholm undertecknar till sist Toys R Us Handels kollektivavtal. Strejken är över och de anställda går tillbaka till jobbet.
Veronika Alneborn Ödmark var en av dem som valde att stå strejkvakt. Hon minns hur parkeringen vid köpcentret Kungens kurva utanför Stockholm lockade mängder av besökare som antingen ville stödja strejken, eller kritisera den.
Vi hade en skylt där det stod ”Tuta för Handels”. Det var många som tutade och vi hade en liten handtuta som vi tutade tillbaka med.
– Vi hade en skylt där det stod ”Tuta för Handels”. Det var många som tutade och vi hade en liten handtuta som vi tutade tillbaka med. Jag kommer också ihåg att det var ett gäng raggare i en amerikanare som åkte dit och skrek: ”försvinn till Sovjetunionen ert pack”.
Samtidigt växte blockaden mot företaget med sympatiåtgärder från allt fler. I boken beskrivs hur Transport vägrade köra ut varor och Sjöfolksförbundet blockerade transporter till sjöss. Fastighets vägrade städa och Kommunal slutade hämta sopor. När företaget fortsatt vägrade att skriva på avtal gick också Seko in och stoppade postförsändelser och möjligheten att använda postgiro.
Strejken betraktades som en ödesfråga för fackföreningsrörelsen, och även TCO-facket Finansförbundet gick med i blockaden genom att hindra företaget från att utföra banktransaktioner.
Trots en enig fackföreningsrörelse sågs strejken inte med blida ögon av alla. Partiet Ny demokrati var där och motdemonstrerade och även mer etablerade politiker och ledarsidor kritiserade fackets blockad.
– Maffiametoder, var nuvarande Moderatledaren Ulf Kristerssons beskrivning av strejken i en debatt i TV4:s morgonsoffa med Handels ordförande Kenth Pettersson.
Lätt tillbakalutad beskrev den då unge riksdagsledamoten hur striden mellan ”ett amerikanskt företag som vägrar anpassa sig” och en ”adrenalinstinn fackföreningsledare” enbart skadade fackets medlemmar.
Se debatten mellan Ulf Kristersson (M) och Handels ordförande Kenth Pettersson
Också i många ledartexter lyftes farhågan om att Toys R Us helt enkelt skulle lämna Sverige och ta jobben med sig. Något Veronika Alneborn Ödmark menar var en farhåga också hos facket.
– Men vi var väldigt överens om att om de inte tecknar avtal är det bättre att de lämnar landet, säger hon.
Så blev det inte. Pressen blev till sist för stor och i början av augusti flög Toys R Us vice vd Richard Cudrin till Stockholm för att själv förhandla om ett avtal med Handels ordförande.
Förhandlingarna på Berns salonger slutade den 2 augusti. Enligt boken Strejken på Toys R Us gick de båda männen in i ett enskilt rum och kom ut fem minuter senare – med ett avtal.
Ett stenkast bort, i Kungsträdgården, satt Veronika Alneborn Ödmark med sina strejkande kollegor och väntade på besked.
– Vi var jätteglada att vi klarat hem det. Det blev en stor spontanfest.
Konflikten var över – och vardagen tog vid.
Efter över tre månaders strejkande skulle Veronika Alneborn Ödmark tillbaka till jobbet. Hon minns att hon var glad över att börja jobba, men samtidigt orolig över hur de strejkande skulle bli bemötta.
Kanske var det striden som blev droppen, kanske var det kollektivavtalet. Men under hösten valde de amerikanska ägarna till Toys R Us att sälja sina butiker till ett danskt företag.
– Då bestämde vi att vi skulle samlas allihopa och gå in i butiken gemensamt.
Ordlista
Kollektivavtal. Överenskommelse mellan arbetsgivare och fack för en grupp anställda. Kan gälla till exempel en arbetsplats (lokalt avtal) eller en hel bransch (riksavtal). Kollektivavtalet reglerar vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla.
Strejk. Stridsåtgärd där de anställda lägger ner arbetet och vägrar jobba. I stället för lön får de konfliktersättning av facket. Om det finns ett gällande kollektivavtal har de anställda normalt inte rätt att strejka.
Blockad. En stridsåtgärd där facket helt eller delvis vill förhindra att arbete eller arbetsuppgifter utförs på ett företag eller en arbetsplats.
Sympatiåtgärd. Vid en konflikt kan medlemmar från andra fackförbund delta i strejk eller blockad till stöd för de strejkande. Andra förbunds medlemmar har i detta fall rätt att strejka även om de själva omfattas av kollektivavtal.
I dag finns Toys R Us-butikerna inte kvar, vare sig i Sverige eller resten av världen. För två år sedan gick moderföretaget i konkurs. Trycket från e-handelsjätten Amazon med billiga leksaker direkt till dörren blev för stort. Samma Amazon som nu etablerat sig i Sverige, och som också vägrat teckna kollektivavtal på andra platser.
Handels ordförande Linda Palmetzhofer ser paralleller mellan Amazons intåg i dag och Toys R Us på 90-talet. Men förutom att e-handelsjätten är ofantligt mycket större än leksakskedjan ser hon också andra viktiga skillnader:
– Amazons lager i Eskilstuna driftas inte av företaget självt, utan av en underentreprenör som har kollektivavtal – med Transport. Vi har också förberett oss i flera år genom att organisera e-handeln, lära känna vår motståndare och hålla kontakt med fackförbund både i Sverige och andra länder.
Handels har bildat ett nätverk tillsammans med Transport, Seko, Unionen och Sveriges ingenjörer, som håller varandra uppdaterade och är beredda att bemöta Amazons fortsatta utveckling i Sverige.
Segern i Toys R Us-konflikten betraktar Linda Palmetzhofer i dag som Handels kanske finaste ögonblick.
– Vi visade vår styrka: att organisera och utbilda medlemmar, kämpa uthålligt – och att samarbeta med andra fackförbund som stöttar oss, säger hon.
Handels ordförande är övertygad om att fackföreningsrörelsen är beredd att återigen sluta upp för att gemensamt försvara svenska kollektivavtal – trots att LO-förbunden på sistone stått splittrade, till exempel i turerna kring förändringar i arbetsrätten.
– Om ett utländskt jätteföretag försöker dumpa villkoren för de anställda ställer vi upp för varandra på precis samma sätt.
Jag vill ju tro att Amazon är mer pålästa än Toys R Us. Mycket handlade om att de inte förstod hur det fungerar i Sverige.
För Veronika Alneborn Ödmark gav den fackliga striden på Toys R Us blodad tand. Sedan 24 år jobbar hon som ombudsman för Handels. Hon hoppas att Amazon anpassar sig till svenska förhållanden.
– Jag vill ju tro att Amazon är mer pålästa än Toys R Us. Mycket handlade om att de inte förstod hur det fungerar i Sverige.
Två amerikanska jättar som ogillar facket
Toys R Us
• Toys R Us grundades 1957 och hade under sin topp omkring 800 leksaksbutiker i USA och 800 leksaksbutiker i övriga världen.
• Företaget klarade dock inte av konkurrensen från näthandeln och meddelade våren 2018 att de skulle stänga sina butiker.
• I Norden hade Toys R Us 73 butiker som drevs av franchisetagaren Top-Toy. Det företaget gick i konkurs i slutet av 2018.
• Toys R Us gjorde under 2019 ett försök att starta på nytt i USA. De två butiker kedjan hann öppna knäcktes dock av pandemin i början av 2021.
Amazon
• Näthandelsjätten Amazon står för nästan hälften av all e-handel i USA och en växande andel av e-handeln i Europa.
• Grundaren Jeff Bezos betraktas som världens rikaste man med en förmögenhet på 200 miljarder dollar (nära 1 800 miljarder kronor). Det är nästan dubbelt så mycket som hela Sveriges statsbudget.
• Amazon har konsekvent vägrat teckna kollektivavtal på marknader där de etablerar sig. I Tyskland har företaget haft en långvarig strid med facket om kollektivavtal utan att ge med sig.
Detta är en bearbetad version av ett reportage som tidigare varit publicerat i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.
Reportaget har gjorts av Karl Martinsson.
Bearbetningen för Handelsnytt har gjorts av Staffan Julius