I helgen tävlade hon och 1 400 ungdomar från 69 länder i vad som efter OS och fotbolls-VM är världens största internationella tävling – Yrkes-VM. Denna gång i franska Lyon.

Förutom guld, silver och bronsmedalj gavs ytterligare en medalj, Medallion for Excellence.

Utmärkelsen ges till den som visat prov på exceptionellt hög kvalitet och lyckats samla in höga poäng i sin yrkeskategori. Och den medaljen vann Maja Svensson.

– Det var en otroligt fin känsla att få se den svenska flaggan komma upp på tv-skärmen för medallion of excellence i mitt yrke. Ren glädje och stolthet över mig och min presentation helt enkelt.

Inspirerar att utveckla frisöryrket

Under VM bedömdes Maja Svensson och de andra tävlande i sju moment. Ett var att göra en håruppsättning live.

Hårmodellerna lottades ut och en kvart före start fick deltagarna en bild på hur uppsättningen skulle se ut.

Maja Svensson fick en långhårsuppsättning. 

– Det momentet var extra kul. Det var som att jobba på riktigt.

Under Yrkes-VM bedömdes frisören Maja Svensson i olika moment. Ett var att göra en håruppsättning live. – Det var extra kul. Det var som att jobba på riktigt. Jag fick göra en långhårsuppsättning.

Ladda för EM i Frankrike

Vad väntar nu? 
– Just nu ska jag bara smälta den otroliga upplevelsen jag har varit med om och sen ska jag ladda om för nästa år då det är Europamästerskapet i Frankrike. 

Vad tar du med dig från VM?
– Många fina minnen och erfarenheter. Det är en otroligt fin gemenskap, inte bara i det svenska landslaget, utan också med de andra tävlande. Vi inspirerar och motivera varandra för att ständigt utveckla yrket. Jag tar även med mig många nya och fina kontakter och vänner från olika delar av världen. 

Yrkes-VM 2024

Yrkes-VM pågick 10 september till 15 september i franska Lyon. 1 400 ungdomar från 69 länder tävlade om att bli världsmästare inom sina yrken.

Maja Svensson tävlade inom frisöryrket. Hon kom på plats 10. Även butikskommunikatören Ella Lundvall tävlade i Yrkes-VM. Hon kom på plats 9 i sitt yrke.

Både Maja Svensson och Ella Lundvall ingår i det svenska Yrkeslandslaget. För det svenska landslaget ansvarar WorldSkills Sweden. Det är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet.