Vad är en avtalsrörelse?

När flera kollektivavtal förhandlas om samtidigt, brukar det kallas avtalsrörelse. 2025 ska mer än 3,4 miljoner anställda få nya avtal, och det gäller även dig som är medlem i Handels.

Vad är ett kollektivavtal då?

Kollektivavtal är en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om vilka villkor som ska gälla på jobbet i olika branscher. I avtalet finns regler för minimilön, arbetstider, semester och mycket annat. I Sverige finns inga lagar som styr hur mycket man ska tjäna, utan lönen avgörs av kollektivavtalen. 

Bestäms min lön i avtalsrörelsen?

Nja, inte direkt, mer än att kollektivavtalen anger hur låga de lägsta lönerna får vara. Men i avtalsrörelsen avgörs hur mycket lönerna ska öka i din bransch i stort, liksom reglerna för ob-ersättning, övertid. 

Hur bestäms avtalskraven?

Inom Handels har fackligt förtroendevalda på arbetsplatser i hela landet deltagit i avtalskonferenser under hösten. De har fört fram och diskuterat frågor som är viktiga för medlemmarna de företräder. Handels förbundsstyrelse avgör sedan vilka krav som ska drivas. I slutet av januari lämnar Handels och den största motparten Svensk Handel över sina avtalskrav till varandra.

Har alla fackförbund samma avtalskrav?

Nej. Men det finns några gemensamma krav som de flesta LO-förbund ställt sig bakom. Inför avtalsrörelsen 2025 gäller det löneökningar på 4,2 procent, högre löneökningar till dem som tjänar minst och att ersättningen för mertid ska höjas. Dessa krav ingår i den så kallade LO-samordningen. Det betyder att förbunden inom LO lovar att stötta varandra, ytterst genom strejk, för att driva kraven.

Tecknas alla kollektivavtal samtidigt?

Nej. Olika avtal löper ut vid olika datum, men många stora avtal löper ut 31 mars 2025. Handels och andra fackförbund brukar dock vänta med att teckna sina avtal tills industrins största avtal är klara. Det är nämligen industrins avtal som avgör nivån på löneökningarna för hela arbetsmarknaden. 

Varför bestämmer industrin löneökningarna för alla?

Industrisektorn är utsatt för internationell konkurrens, och tanken är att löneökningarna inte ska vara högre än industrin och därmed också samhällsekonomin klarar av. Med för höga löneökningar ökar också risken för att inflationen att öka, vilket för att pengarna inte räcker lika långt. De löneökningar som industrin kommer överens om ska därför gälla som ett riktmärke för alla andra branscher också. 

När kan man strejka?

Om fack och arbetsgivare inte kommer överens om ett nytt avtal innan det gamla löper ut kan facket varsla om strejk eller andra stridsåtgärder. Eftersom många kollektivavtal löper ut den 31 mars är det inte ovanligt med strejkvarsel i april under stora avtalsrörelser. 

När får jag högre lön då?

När avtalet är klart för din bransch ska löneökningarna fördelas på din arbetsplats. Om ni har en fackklubb på jobbet brukar den förhandla med arbetsgivaren om detta. Det kan därför ta lite tid innan du ser löneökningarna på ditt konto.