Efter knivmordet på Ica Maxi: Så hanterar du oron för våld på jobbet
Vansinnesdåd som knivmordet på Ica Maxi i Botkyrka är svåra att skydda sig mot. Men det går att öka tryggheten för oroliga butiksanställda, enligt facket.
För en vecka sedan gick en 26-årig man in på Ica Maxi i Botkyrka och knivhögg en anställd till döds.
Enligt de uppgifter som hittills framkommit rör det sig om ett så kallat vansinnesdåd, där den misstänkte mördaren saknade koppling till offret.
Att skydda sig mot vansinnesdåd i butiker och gallerior är svårt.
Det är platser där allmänheten har tillträde där många människor passerar.
Ökad oro för våld i butiker
De senaste årens skjutningar och våldsdåd har också lett till en ökad oro bland butiksanställda.
Var tredje anställd är mer orolig för hot och våld på jobbet än de var för ett år sedan, enligt en undersökning som Handels presenterade i höstas.
– Våldet har tagit sig in på våra arenor. Oavsett om det handlar om gängkriminalitet eller vansinnesdåd så sker det i de butiksanställdas närhet, och det ökar oron, säger Sofia Larm, arbetsmiljöombudsman på Handels.
För att öka tryggheten måste arbetsgivarna ta de anställdas oro på allvar. Sofia Larm säger att man behöver prata mer om säkerhet och krisberedskap på arbetsplatserna.
– Vi vet att det har en lugnande effekt på arbetsplatser där man har ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där man pratar om vad man ska göra i krissituationer.
Handels: Ensamarbete stressar
Att det finns rutiner att följa vid oväntade våldshändelser och krishanteringsplaner är viktigt.
Men det är lika viktigt att alla anställda känner till rutinerna och får delta på genomgångar och säkerhetsövningar.
– Det gäller oavsett anställningsform, och hur många timmar du har på kontraktet. Praktikanter ska också få den här informationen. Man vet aldrig vem som jobbar när beredskapen behövs.
Arbetsgivarna bör också se över bemanningen i butikerna, enligt Sofia Larm.
Handels undersökning visar att de som jobbar ensamma är betydligt mer oroliga över hot och våld än anställda som har kollegor i närheten.
– Ensamarbete är en enorm stressfaktor i de här sammanhangen.
Sök professionell hjälp
Sofia Larm uppmanar alla som känner sig oroliga på jobbet att berätta det för sin chef, och för skyddsombud om det finns på arbetsplatsen.
Tillsammans kan man sedan se vad som behövs för att göra arbetsmiljön tryggare.
– Om oron är stark eller mer allmän kan man också be chefen att få professionellt stöd. Man kan behöva samtala med någon som är expert på att hantera oro. Man ska inte behöva känna sig rädd på jobbet.