Mörka minnen för Jessica på Hemköp
Tre rån på drygt ett år blev för mycket för Hemköp i Eskilstuna. Butiken skaffade slutet kassasystem. Nu är 500-lapparna inte längre ett hot för Jessica.
12 januari 2013 klockan 12.34. 23 januari 2014, 18.20. 31 mars 2014, 13.23.
Tre rån. Tre mörka minnen för Hemköp Smeden i Eskilstuna.
– Jag stod där borta, säger Jessica Anderbro och pekar mot förbutiken där hon sålde lotter den där 12 januari för två år sedan, och såg rånet vid kassan.
Hon tryckte på larmknappen, rafsade fram papper och penna, skrev ”Stängt pga rån” och tejpade upp på dörrarna. Sen fortsatte hon jobba.
– Det var som om det inte klickat vad som hänt. Rånaren var så tyst och lugn, det är inte det man förväntar sig. Alla fortsatte att betjäna kunderna.
Först när polisen kom stängde butiken för teknisk undersökning och förhör. Anhöriga fick komma och hämta de som jobbade. Tv-programmet Efterlyst tog upp fallet. Men ingen greps. Efter två dagar började Jessica Anderbro jobba och en psykolog var på plats för samtal.
– Vi fick även göra avslappningsövningar för att få fram känslorna. Vi har blivit väl omhändertagna. Hemköp har en väldigt bra organisation när sånt här händer.
Det skulle ändå till ytterligare två rån innan butiken fick slutet kassasystem i våras. Fler övervakningskameror kom också upp, och titthål i dörrarna till lagret och personalingången.
Jessica Anderbro berättar att hon efter rånet var på helspänn, men inte nu längre. Att hon inte kommer åt pengarna, att hon slipper obehaget av att någon kan se alla 500-lappar i kassalådan, gör att hon slappnar av mer. Ulrika Sköldin och Denise Hellhorn som i dag byter av i kassan känner likadant.
– Innan hände det att jag bytte bort mina kvällspass. Jag var orolig hela tiden, tittade runt omkring mig. Nu är det snarare så att jag vill jobba i kassan, säger Denise Hellhorn.
Hur har den senaste tidens brutala händelser påverkat dig?
Marie-Louise Löwgren, 53 år, Coop Österplan, Örebro: – Jag har själv utsatts för rån och när det händer andra ploppar allting upp. Hur tungt det var, alla rättegångar, hur dåligt jag mådde, hur familjen drabbades. Rånaren hade gömt sig kvar i mjölkkylen när vi stängt, riktade en pistol mot min hals, sa att jag skulle dö. Min första tanke var, vem ska ta hand om mina barn? Efteråt fick vi prata i grupp och enskilt och sedan dess har vi väktare som öppnar och låser butiken.
Patrik Langell, 43 år, Ica Supermarket Enskededalen, Stockholm: – Vi har pratat om det, men inte mer. De som sitter i kassan har frågat var knappen till överfallsalarmet sitter. Vi har blivit rånade en
gång, men det var ett tag sedan. En person hade gömt sig kvar när personalen låste. När de höll på att tömma kassorna kom rånaren fram och hotade en med pistol.
Roland Andreasson, 55 år, Wandels tobaksaffär, Karlskrona: – Vi har haft ett par incidenter även i Karlskrona-trakten. I en jourbutik fick ägaren ta emot slag och åka till lasarettet. Det märks
att hoten och rånen blir råare och handgripligheter vanligare. Man blir förstås orolig och håller span. Vi har en larmknapp och rutiner för att inte ha för mycket pengar i kassan.
Marina Wallin, 34 år, Lidl, Hallsberg: – Eftersom Kumla ligger nära Hallsberg blir det så verkligt. Efter såna här händelser kollar jag mig lite mer omkring, försöker inte visa pengar i kassalådan och har lite mer koll på arbetskamraterna,
var alla är. Vi får inte jobba ensamma och det är bra. Vi har inte slutet kontantsystem. Klart att det vore bra, men mot
alla sorters rån och våld är det svårt att skydda sig.