– Jag har aldrig fått den frågan. Därför hade vi inte heller med oss något skriftligt intyg, säger Elsie Mann, ombudsman på Handels som förhandlat fackligt i mer än tio år.

Då intyg saknades fick förhandlingarna ett abrupt avslut.

– Nu kommer vi att föreslå ett nytt förhandlingsdatum då vi ska fortsätta, säger Elsie Mann.

Det var efter en facklig förhandling med Handels i höstas som Stuvbutiken i Karlstad sa upp kollektivavtalet för alla sina anställda. Stuvbutiken lämnade också arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Kollektivavtalet löpte ut 1 april i år och sedan dess saknar alltså de 90-talet anställda avtal.
– Jag vill aldrig mer ha med facket att göra. Jag kommer aldrig mer teckna avtal, har Göran Debäck tidigare sagt till Handelsnytt.

Förhandlingar om ett nytt avtal skulle ha inletts redan i slutet av mars, men Stuvbutiken ville flytta fram förhandlingarna. Enligt ett mejl till Handels avdelning i Karlstad är det för att vd:n planerade att stämma i EU och behövde tid för att anlita vad han kallar en EU-advokat.
– Frågan om stämning i EU-kom inte upp. Det var ett ganska kort möte, säger Elsie Mann, ombudsman på Handels.

I stället för kollektivavtal ska en så kallad anställningsbok införas på butiken. Vad det betyder vill inte Göran Debäck gå in på. Däremot har han tidigare sagt till Handelsnytt att butiken ska betala marknadsmässiga löner och de anställda ska omfattas av försäkringar.

Handelsnytt har sökt vd Göran Debäck för en kommentar utan resultat. Men till NWT, Nya Wermlands-Tidningen, säger Göran Debäck att han har segervittring.

Bakgrund

1,2 miljoner för lite i lön

Förra året förhandlade facket för tre anställda från Rumänien och Ungern. De hade fått drygt 1,2 miljoner för lite i lön vardera, enligt facket. Parterna förlikades. Strax efter det sa Stuvbutiken upp kollektivavtalet för alla sina anställda. De 15-tal EU-medborgare som jobbade kvar anställdes i ett nytt bolag utan avtal.

 

Fakta

Ett fackförbund kan aldrig stämmas i EU

Facket stäms alltid i den nationella domstolen. Ett företag kan varken stämma facket eller svenska staten i EU-domstolen. Man kan anmäla till EU-kommissionen som kan stämma i svenska staten i EU-domstolen. Det facket eller staten stäms för måste strida mot EU-rätten, unionsrätten.
– EU-kommissionen har inte med rent nationella frågor att göra och skulle aldrig ge sig in i detta. Arbetsgivaren verkar vara helt ute och snurrar, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Källa: UDs rättssekretariat och enheten för folkrätt och mänskliga rättigheter.