Kulturstipendium till kvinnor på hemköp
Elisabeth Högström och Anki Östmark är bokdebutanterna som för några timmar lämnade kassan för signeringsbordet. Efter tiotals år på Hemköp gav arbetskamraterna ut en barnbok och fick Handels kulturstipendium.
Elisabeth Högström fick idén när hennes barnbarn skulle åka på semester.
– När de inte har något att göra kliar det i baken på dem. Om jag skrev en bok skulle de kunna läsa den, tänkte jag. De tyckte att boken var bra, men saknade bilder. Då frågade jag Anki om hon kunde illustrera, säger Elisabeth Högström.
Sagt och gjort. Tillsammans gjorde de boken ”Fjärde klass”, en bok för 8-12-åringar. Till vardags jobbar de på Hemköp i Hedemora. Elisabeth Högström i kassan. Anki Östmark på kontoret, i kassan och speldisken. Deras arbetskamrater har köpt boken, många kunder känner igen dem och i julhandeln som var satt de och signerade böcker i butiken. Elisabeth Högström och Anki Östmark har blivit lokala kändisar.
– Hedemora är litet. Vi är välkända genom vår offentliga arbetsplats, vi har fått sån uppskattning, säger Elisabeth Högström.
– Kunder i allmänhet känner till det hela. En del säger, ”jag har inga barn eller barnbarn, men jag köper boken för att det är ni som gjort den”, säger Anki Östmark.
Båda är självlärda bokmakare och det är första gången de gör en bok. Något de kan rekommendera andra handelsanställda.
– Det är säkert många som skriver för skrivbordslådan, men jag tror att vem som helst kan ge ut en bok. Förut var det de stora bokförlagen som dominerade, dyrt vart det. Det är billigare i dag när man kan göra mycket själv. Skriva på dator, lägga in bilder. Detta är helt annorlunda mot det jobb jag har. Det blir lite slentrian när man jobbat på samma ställe i 40 år som jag har, säger Elisabeth Högström.
För Anki Östmark är att illustrera ett sätt att koppla av.
– Det kan bli ganska stressigt på jobbet stundtals. När man ritar eller tecknar försvinner det där. Det är befriande. Är man nöjd med fritiden blir det roligare att jobba, säger hon.
400 exemplar av ”Fjärde klass” är tryckta och de säljs i bokhandeln, på turistbyrån, ABF och biblioteket. Boken handlar om klass fyra och nyinflyttade Viktor Palm som börjar där. Han sitter i rullstol, har servicehund och en papegoja, och får vara med på samma villkor som de andra. När de spelar fotboll står han i mål med sin hund. När de spelar ishockey sköter han tidtagningen.
– Handlingen är ren fantasi, men jag önskar att det kunde vara verklighet, att handikappade också fick delta, säger Elisabeth Högström.
Elisabeth Högström är den som formellt fått stipendiet, men tjejerna delar på pengarna, på 20 000 kronor.
– Först och främst ska vi betala fakturorna på tryckningen. De pengarna har vi tagit ur egen ficka, säger Anki Östmark.
– Sen gör stipendiet att vi blir inspirerade att skriva nytt. Jag har idéer om en ny barnbok och har börjat på några sidor, säger Elisabeth Högström.
Konstnär från Göteborg
I år delar Handels ut två kulturstipendier. Den andre stipendiaten heter Carl Magnus Pysak Carestam, en 32-årig konstnär och poet från Göteborg. Medlem i Handels blev han när han jobbade på lager, på Kronans droghandel. Nu arbetar han enbart som konstnär och poet.
Carl Magnus Pysak Carestam kallar sin uttrycksform ”geometrisk konstruktivism”.
– Jag jobbar med linjer, former och färger i olika geometriska konstellationer. Det är en icke föreställande konst. Ändå föreställer den något, säger han.
Stipendiet på 20 000 kronor går först och främst till att betala hyran för lokalen där Carl Magnus Pysak Carestam både bor och arbetar.
– Sen ska jag köpa dukar och färger, ingen billig historia. Det finns alltid hål att stoppa pengarna i.
Hemsida: www.magnuscarestam.com