– Vi ser domen som en viktig markering. Vi tolererar aldrig hot mot våra medarbetare, konstaterar Harald Petersson, föreståndare för Handels a-kassa.
Det hände för snart ett år sedan, i maj förra året. Medlemmen ringde flera gånger till a-kassan efter att ha fått ett beslut om att han inte skulle få några pengar. Det sista samtalet, 13 minuter långt, slutade med att medlemmen sa ”jag ska komma och döda er” till handläggaren.
Händelsen var en av fem polisanmälningar förra året för hot mot tjänstemän inom Handels a-kassa. Hittills är det den första som hamnat i rätten, vilket inte hänt på flera år.
– Vår rutin är att vi alltid polisanmäler hot mot livet, berättar Harald Petersson, föreståndare för Handels a-kassa.
Föreståndaren kontaktar också medlemmen som hotat och berättar att det kommer att leda till en polisanmälan.
– Ofta säger förstås medlemmen att hotet var sagt i affekt och det har även hänt att personen i fråga bett om förlåtelse, säger Harald Petersson.
I det här fallet ville inte den åtalade, en man i 40-årsåldern, erkänna. Han hävdade istället i tingsrätten att allt var ett missförstånd. Men tingsrätten trodde på a-kassehandläggaren och dömde mannen att för brott mot tjänsteman, fastän ringa, betala 60 dagsböter à 30 kronor plus 500 kronor till Brottsofferfonden, sammanlagt 2300 kronor.