Hur mycket pengar kan man få i friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidraget är skattefritt och ligger på högst 5 000 kronor per år.

Vad kan jag använda friskvårdsbidraget till?

Det kan användas till enklare aktiviteter med inslag av motion eller avslappning. Aktiviteter som inte har inslag av motion, som massage får inte kosta mer än 1 000 kronor per gång.

Ett annat alternativ är att arbetsgivaren betalar direkt för ett gymkort, massagebehandlingar eller har ett gym på arbetsplatsen.

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skatte­fri förmån, till exempel årskort på gym, lagsporter och skidåkning. Men även olika former av massage och avslappning som bastubad och ljusterapi. Det är också tillåtet att använda bidraget till kostrådgivning, rökavvänjning och profylaxkurs för blivande föräldrar.

Du kan även köpa appar som registrerar kost, antal steg och puls eller som består av träningsprogram.

Hur mycket får jag i friskvårdsbidrag om jag jobbar deltid?

För att skattereglerna ska gälla måste alla anställda erbjudas samma förmåner. Till visstids- och deltidsanställda får arbetsgivaren ge bidrag i proportion till arbetstiden.

Vem bestämmer vilka friskvårdsaktiviteter som är godkända?

Det är arbetsgivaren som bestämmer om de anställda ska få friskvårdsbidrag och vilka aktiviteter som ska vara godkända. En anställd kan inte kräva att få gå till ett annat gym om arbetsgivaren har ett eget på plats eller betalar för ett specifikt ställe.

Vad får man inte använda friskvårdsbidraget till?

Utrustning som löparskor eller skidor är inte skattefria. Behandlingar som räknas som hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård omfattas inte av friskvårdsbidraget.