Den 13–14 februari träffades förhandlarna från fackförbundet Handels och arbetsgivarna Svensk Handel. Samtalen rör nya avtal för 120000 anställda i butiker och lager.
– Båda sidor har förklarat sina krav och argumenterat för sin sak. Men arbetsgivarna har inte presenterat några siffror på lönehöjningar, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.
Arbetsgivarnas förhandlare vill inte kommentera samtalen. Svensk Handel har krävt frysta minimilöner och delvis slopade ob-tillägg. De vill ha större lönespridning och införa behovsanställningar utan anställningstrygghet.
Handels förbundsekonom Stefan Carlén ger inte mycket för talet om att höja lönerna för den erfarna personalen. En stor spridning i kollektivet gör att arbetsgivarna lägger fler timmar på lågavlönade tonåringar som slutar innan de fått högre lön, menar han.
– De kan satsa på en liten grupp kärnanställda som får mer betalt, och komplettera med en stor grupp anställda som har låg lön och korta, otrygga anställningar. Effekten blir en lönedumpning inom vårt kollektivavtal, förklarar Stefan Carlén.
Stridsviljan är stor bland medlemmarna i de förhandlingsdelegationer som följer förhandlingarna på plats i Stockholm.
– Jag hoppas inte det blir konflikt, men våra ob-tillägg är värda att gå i strejk för. Varför skulle vi acceptera försämringar när det går så bra för handeln, säger Gunnel Tegnér på Åhléns i Helsingborg.
I partihandelsavtalet är fackets viktigaste krav att begränsa andelen inhyrd personal till 10 procent, anser Jonathon Clarke på Icas lager i Stockholm.
– Det finns lager där halva personalen är inhyrd. Det är svårt att kontrollera deras arbetsvillkor, säger han.
Förhandlingarna väntas bli intensivare under mars. Före 1 april ska ett nytt avtal vara klart, annars hotar konflikt.