Elva lager och 83 butiker tas ut i strejk på skärtorsdagen den 5 april, enligt det varsel som Handels lämnade till Svensk Handel på måndagseftermiddagen. Totalt berörs 6000 anställda, varav 2700 på lager och 3200 i butiker och stormarknader.
Bakgrunden är att Svenskt Näringsliv har förbjudit Svensk Handel att skriva under det avtal parterna enades om i lördags.
– Det är skamligt av Svenskt Näringsliv att försöka vägra handelns lågavlönade kvinnor löneökningar som handelns arbetsgivare själva ansåg rimliga, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Trots allt är det företag inom handeln som stridsåtgärderna riktas mot.
– Det är de som är vår motpart. Vi vill få Svensk Handel att stiga fram och skriva under det avtal som redan är framförhandlat, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren.
Drygt hälften av de varslade företagen i detaljhandeln är dagligvarubutiker, som ju är extra utsatta inför den stora mathelgen påsk. Här finns bland annat Ica Maxi på åtta orter, men också flera butiker inom kedjorna Willys och Hemköp. Handels strategi är att främst rikta åtgärder mot företag vars ledning har inflytande i Svensk Handel och Svenskt Näringsliv. Att Ica drabbas särskilt hårt av den varslade strejken, både på lager- och butikssidan, är därför ingen överraskning. Icas vd Kenneth Bengtsson är ordförande i Svensk Handel och styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.
Även Clas Ohlsons vd Gert Karnberger sitter i Svenskt Näringslivs styrelse, och följaktligen är företagets lager i Insjön ett noga utvalt mål. Lindex, Hennes & Mauritz, Åhléns samt Ikeas lager i Älmhult och varuhus i Kållered är andra företag på Handels varsellista.
Handels gör också sitt bästa för att nypa till företrädare för branscher utanför handeln. Ahlsells lager i Hallsberg tas ut i strejk på grund av att de främst levererar material till byggindustrin. Vidare hotas ett antal byggvaruhus med att tvingas hålla stängt just när vårsolen satt fart på deras bästa säsong.
LO:s styrelse ställde sig på måndagen bakom Handels varslade strejk. Handels begäran om sympatiåtgärder från andra förbund behandlas under veckan inom LO.
– Handels har rätt att förvänta sig att vi stödjer dem i kampen, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.
Hela listan över strejkvarslade företag finns på Handels webbplats www.handels.se.