Vårsolens strålar smakar sommar måndagen efter påsklovet när Handelsnytt besöker Intersport i Valbo köpcentrum mellan Sandviken och Gävle. Måndagslugnet har lägrat sig efter helgens köprusch. Katja Uitto som går andra året på gymnasiet packar upp ett parti löpartröjor och hänger på galgar. Hon hinner också be arbetskamraterna att lära henne mer om löparskor och cyklar. Det är det kunderna frågar efter nu när påskens skidresor är över.
– Det viktigaste är att vara social och trevlig. Kan jag inte svara på kundens frågor skämtar jag lite ironiskt, säger Katja Uitto.

Egentligen är det lite ironiskt att hon över huvud taget står i en butik. Inför valet till gymnasiet hade Katja bara en tanke i huvudet: jag vill inte bli som mamma. Kassörska på Domus och fabriksjobb på Sandvik var inte en yrkesbana som sporrade dottern till efterföljd.
Men så kom två lärare från Bessemergymnasiet till skolan, Anna Åsbergh och Anki Friberg. De talade engagerat om handelsprogrammet trainee – en ny utbildning som de höll på att utforma för elever som vill göra karriär inom handeln. Med nästan tre gånger så mycket praktik som på andra yrkesprogram, och trots det också lite mer teori för att ge behörighet till högre studier. Där man har späckat skolschema från åtta till halv fem, satsar mycket på teambuilding för att svetsa samman klassen och jobbar i nära samarbete med stora affärskedjor som erbjuder goda karriärmöjligheter.
– Det lät intressant. Jag är glad att jag kom in, för intagningspoängen blev hög. Och utbildningen är ännu bättre än jag insåg innan, säger Katja Uitto.

Två dagar i veckan praktiserar Katja på Intersport. I trean blir det tre dagar i veckan i butiken, där hon också ska göra sitt projektarbete.
För en sportig tjej som älskar skidåkning och som springer och cyklar när snön har smält var Intersport ett drömföretag att bli trainee på. Men det var inte självklart att hon skulle få platsen. Eleverna fick skriva CV och gå på anställningsintervju hos de företag de var intresserade av. Butikschefen Niklas Bergström valde Katja i konkurrens med flera andra elever.
– Han kanske såg att jag var engagerad när jag hade kortpraktik här i ettan, funderar hon.
Nu jobbar hon extra i butiken på helgerna och siktar på semestervikariat i sommar. Efter gymnasiet är hon sugen på att gå vidare inom Intersportkedjan.
– Jag hoppas få jobb på Intersport i Åre där jag kan åka skidor. I framtiden vill jag gärna bli chef för en butik som jag får marknadsföra och göra till en bra arbetsplats.
Fast först vill hon göra lumpen, och hon kan också tänka sig att bli polis.

Butikschefen Niklas Bergström ser en möjlig framtida kollega i sin praktikant.
– Trainee-eleverna är supermotiverade, det här är utbildningen för dem som vill bli chefer. Den långa praktiktiden gör att vi hinner ge djupare förståelse och kunskaper om sånt som marknadsföring och schemaläggning. Men det vanliga handelsprogrammet behövs också.
Niklas Bergström är med i ledningsgruppen för traineeprogrammet, och han uppskattar möjligheten att som branschföreträdare påverka utbildningen. Då får eleverna de kunskaper som företagen efterfrågar.
– Vi kan bli ännu bättre på att samordna praktiken med skolundervisningen. Och vi ser gärna fler killar bland eleverna.
De höga intagningspoängen är en förklaring till könsfördelningen i Katja Uittos klass: 23 tjejer och en kille.

En karriär inom praktikföretaget lockar även Katja Uittos klasskompis Johanna Jansson, som är trainee på Coop Forum strax intill Intersport.
– Jag ska bli chef för Coop! säger Johanna Jansson kaxigt.
Grunden för karriären lägger hon som bäst bland slipmaskiner och trävirke på Coop Bygg. Under praktiken har hon fått lära sig hur man sätter ihop sortiment och exponerar varor. Och hon jobbar redan mycket extra – ibland både före och efter praktikschemat 09-18.
– I morgon när vi inventerar är jag här från sex på morgonen till nio på kvällen, säger Johanna.

Undrar vad facket skulle säga om den arbetstiden för en 17-åring? Handels är med i styrgruppen för traineeprogrammet och undervisar om arbetsrätt, arbetsmiljö och andra fackliga frågor, bland annat under en helg på äventyrsanläggningen Kratte Masugn. När eleverna tar studenten får de ett diplom från Handels där det framgår att deras utbildning motsvarar ett års branschvana och därför ska ge högre lön enligt kollektivavtalet.
– Skolan, näringslivet och facket jobbar gemensamt kring traineeprogrammet. Företagen är seriösa och eleverna får jobb. Det funkar kanon! säger Krister Colde, ombudsman på Handels avdelning 26 Gävle.

Två eldsjälar till yrkeslärare med lång erfarenhet av detaljhandeln är en viktig förklaring till den lyckade samverkan mellan skolan, branschen och facket. Anna Åsbergh och Anki Friberg säger själva att ”Anna och Anki” ses som ett radarpar i stil med ”Piff och Puff”. Liknelsen med Disneys ihärdiga ekorrar är inte alltför långsökt när man hör dem beskriva sitt koncept mellan lunchtuggorna på Ikeas restaurang i Valbo.
De har ett brett kontaktnät i det lokala näringslivet och jobbar extra på Kappahl för att hålla kompetensen igång. Konkurrensen från fantasifulla friskolekoncept sporrar dem att utveckla den kommunala gymnasieskolan. En yrkesutbildning värd namnet får inte isolera sig i klassrummet utan måste ha tentakler i omvärlden, anser de.
– Häng med i samhällsutvecklingen. Lyssna på dagens ungdom. Var inte rädd för nymodigheter, säger Anna och Anki i mun på vararandra.
Piff och Puff kunde inte ha varit mer övertygande.