Mingeltorg med nötter, godis och cider i champagneglas. En mässa med tio stationer som representerade olika fenomen såsom utbildning, ungdomsverksamhet och integration. Seminarier om facklig-politisk samverkan och medlemsrekrytering. Det var ingredienser i Handels Göteborgs första verksamhetskonferens den 7:e maj.
Syftet var att få in synpunkter på vad de förtroendevalda tycker att avdelningen ska göra under 2008. Runt 130 personer kom, diskuterade och tyckte. Det syntes många nya och unga ansikten. Lisa Ruteby är fackombud på Hennes & Mauritz Partille och färsk ledamot i den lokala ungdomskommittén, Luk. På sistone har flera på hennes arbetsplats gått ur Handels, men stannat kvar i a-kassan.
– Därifrån vet de vad de får, men inte av facket. Det viktigaste för Handels är att informera ungdomar om vad facket faktiskt gör. Vissa tänker ”vadå kollektivavtal, vi får ju bättre löner även fast vi inte är med”. De känner att de kastar pengar i sjön, och shoppar fyra toppar istället, säger Lisa Ruteby.
Runt de tio borden som representerade de olika fenomenen minglade de förtroendevalda, åt nötter, skrev ner intryck och idéer som de lämnade in när dagen var slut. Runt ett av ståborden stod ett ivrigt Ica-gäng och skrev ner tankar och idéer för 2008.
– Det var bra att de lyfte fram Handels internationella verksamhet här i dag – politiska frågor och försäkringar är det som alltid uppmärksammas. Det var intressant att se vad våra kollegor i världen gör, jag erbjöds vara delaktig i ett kvinnoprojekt i Pakistan. Det enda dåliga med dagen var att cashewnötterna tog slut för fort, säger Susanne Eliasson från Ica Kvantum i Nödinge.

Nytt i Handels stadgar från 1 januari 2007 är att avdelningarna ska ”i samband med verksamhetsplaneringen inhämta de förtroendevaldas synpunkter och önskemål om verksamhet för kommande år.” Många avdelningar har därför börjat med verksamhetskonferenser, verksamhetsmöten eller idékonferenser.