Christer Thörnqvist ger Svensk Handel, arbetsgivarparten som företräder handelsföretag och förhandlar fram kollektivavtal med Handels, en känga.
– Det är lite svagt av Svensk Handel att inte gå ut och säga att Videomix Syd ska sluta kollektivavtal – det skapar en oschyst konkurrens mot deras medlemsföretag som ju har avtal. När andra videobutiker betalar ob-tillägg får Videomix en konkurrensfördel mot dem.
Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, säger i sin tur att han inte uttalar sig om icke-medlemmar, som Videomix Syd är.
– Men det är klart att vi vill att de ska vara med i Svensk Handel och ha kollektivavtal, det är vår affärsidé. Det skapar lugn och ro. Ordning och reda. Men en sådan här konflikt brukar sluta med att de blir medlemmar, säger Dag Klackenberg.
Christer Thörnqvist forskar bland annat just om strejker och han tror inte att Handels konflikt med Videomix Syd kommer att bli ännu en ”salladsbar-historia”. I slutet av 2006 inledde Hotell- och restaurangfacket en seglivad och uppmärksammad blockad mot salladsbaren Wild´n fresh i Göteborg. Debattens vågor gick höga och ifrågasatte fackets rätt till stridsåtgärder.
– Ägaren till salladsbaren var småföretagare – en liten ung flicka mot stora facket. Videomix är väletablerat, stort, finns på många orter och har flera anställda. Det är inte lika lätt att få till en David och Goliat-bild nu. Att företaget inte betalar ob spelar också stor roll för den allmänna opinionen – det ger något konkret att ta på.
Ändå är arga diskussioner igång på debatt- och insändarsidor och bloggar. Vad som gör att fackets lagskyddade tillvägagångssätt kallas maffiametoder och väcker upprörda känslor tror Christer Thörnqvist främst beror på att många inte förstår kollektivavtalens roll.
– De är avgörande för lönebildningen. Det finns inga minimilöner i lagen, bara i avtalen. Så om man börjar luckra upp kollektivavtalssystemet hotar lönedumpning och lönekonkurrens mellan företag. Det är farligt.
För att öka kunskapen om kollektivavtalens roll tycker Christer Thörnqvist att facket måste nå ut i media och att politikerna ska bli aktivare.
– I dag är centern mest aggressivt. Oppositionspartierna måste vara lite mer aktiva.