Fler och fler moderna bilar har alkolås kopplat till tändningen. Förra sommaren lades en statlig utredning fram där utredaren föreslår obligatoriskt alkolås i bussar och lastbilar senast år 2010 och bilar senast från år 2012. Men redan nu ska transporter inom Coop, eller Cilab som denna del av företaget heter numera, vara garanterat utan alkohol.
– Det handlar ju inte om att så många drack här utan det är en trygghet, säger chauffören och fackordförande Peter Svensson som är en av dem som arbetat med att ta fram den trafiksäkerhetspolicy som blev startskottet till att en alkoholmätare nu sitter på väggen i chaufförernas fikarum på färskvaruterminalen i Västerås.
Att det inte blev alkoholmätare i varje bil beror dels på kostnaden och dels på att man vill undvika krångel i bilarna om mätaren inte skulle fungera. Det är enklare att bara blåsa en gång än att behöva blåsa om, när bilen stått still. Med utgångspunkt i policyn arbetade facket och företaget gemensamt fram regler för alkoholmätaren och nu fungerar allt smärtfritt.
-Innan den var här så var det väl en del snack gubbarna emellan, men nu är det en självklarhet, säger chauffören Daniel Pettersson. Hellre åka fast för att man druckit än köra ihjäl någon. Det är ju bra reklam för företaget att vi satsar på trafiksäkerhet.
Överhuvudtaget är kontrollen inte ett problem menar chaufförerna. Då är övervakningskamerorna vid lastkajen värre, de kändes helt onödiga när de sattes upp.
Alkoholmätaren fungerar så att den som ska hämta turens nycklar först måste blåsa i ett munstycke, kopplat till en mätare nära nycklarna. Om blåsningen inte visar på någon alkohol i utandningsluften lyser en grön lampa och chauffören drar sitt identitetskort i nyckelskåpet för att öppna det.
-Det gör ju att man inte identifierar sig när man blåser, utan först när man fått godkänt, säger Peter Svensson.
Efter arbetspasset måste man blåsa igen, för att hänga tillbaka nycklarna i skåpet.
Under det år som mätaren funnits på plats har ingen, så vitt någon av de närvarande minns, blåst rött för att personen i fråga verkligen hade druckit. Däremot är apparaten mycket känslig och kan ibland ge utslag på en arraksboll eller annat ofarligt.
-Då ska man först skölja munnen och sedan försöka igen, blir det inte grönt då heller ska någon som redan blåst grönt prova, berättar planeringsassistenten Kaj Obst, som är systemansvarig för kontrollen.
Om någon efter alla koller skulle visa sig vara påverkad skulle den personen bli skjutsad hem och inom fem dagar ska ett samtal hållas med chefen.
Under året ska alla Cilabs terminaler i Sverige ha installerat alkoholmätare till sina nyckelskåp.