En vecka efter att Axfood i Tyringe fick Handels varsel om att lagret inte ska plocka order eller köra ut godis till Videomix Syd trappas konflikten upp ytterligare. Handels begär nu sympatiåtgärder från Transport.
– Arbetsgivaren säger att han struntar i att han inte får godis av Axfood och tänker skaffa det från andra. Vi svarar hela tiden på vad han säger. Visar han respekt för våra stridsåtgärder trappar vi inte upp. Nu vill vi öka trycket. Försvåra för arbetsgivaren att bedriva verksamhet. Och att han ska skriva på kollektivavtalet, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström som på fredagseftermiddagen besökte Landskrona.
Axfood kör ut godis till ett fåtal Videomixbutiker. Det mesta körs dock till Videomix Syds centrallager i Landskrona. Därifrån kör Ekdahls åkeri ut godiset till butikerna. Varken Videomix Syd eller Ekdahls åkeri vill svara på om de också kör ut andra varor, till exempel filmer.
Handels begär nu att Transport ska varsla Ekdahls åkeri om att inte köra ut några varor. Varför åkeriet varslas när Axfood ändå inte får leverera något godis till centrallagret beror på att Videomix Syd dels kan bunkra upp för en tid framöver, dels för att företaget kan hitta en annan godisleverantör, dels för att det kan handla om fler varor.
Handels och Transport siktar på ett leveransstopp under vecka 41. Men Transport fick varslet om sympatiåtgärder tidigare idag och beslutet om man ska ”sympatiåtgärda” är inte taget i dess förbundsstyrelse. Transports förbundsordförande Per Winberg säger att han hoppas att ett beslut tas på söndag. Han vill inte föregå det.
– Men vi brukar ställa upp, det kan jag säga idag, säger Per Winberg.
Att Ekdahls åkeri, troligtvis, kommer att dras in i en konflikt de inte har med att göra eller kan påverka ser Lars-Anders Häggström inte som problematiskt.
– En konflikt blir aldrig rättvis och jag ser inget problem med att vi följer den lagstiftning som finns om detta, det som är problematiskt är att arbetsgivaren inte vill ha vårt avtal. Jag har inget emot att Ekdahls kontaktar Videomix Syd och säger att de ska skriva på. Jag utgår från att alla arbetsgivare vill ha fasta spelregler.
Kent Olsson, Videomix Syds ägare, vill inte kommentera sympatiåtgärderna.