Som Handelsnytt tidigare har berättat ska Granngården spara 20 miljoner kronor under hösten. Företaget gick ut med att 105 tjänster skulle bort. Efter förhandlingar med Handels fackliga grupp på företaget har resultatet nu blivit att 76 personer sägs upp. Av dem arbetar ungefär 20 på de butiker i Slite, Frånsta, Ingatorp, Heby och Tomelilla som ska läggas ned. Anledningen till nedläggningen är enligt vd Rutger Ultermann dålig lönsamhet. Förutom de som förlorar sina jobb ska 39 personer få reducerade tjänster. Dessutom återbesätts inte 16 tjänster som lämnats de senaste månaderna. Totalt drabbas ett femtiotal butiker över hela landet.
– Jag tycker nog att det gick bra, säger Elisabeth Bengtsson, en av de fyra i den fackliga gruppen. Vi fick stoppat en del. Enligt företaget ska det räcka nu.
Granngården har 117 egna butiker och ungefär 50 återförsäljare i Sverige. Företaget ägs av Lantmännen och omsätter närmare 2,6 miljarder kronor årligen. Efter nedskärningarna har kedjan ungefär 1 000 medarbetare.