Regeringen vill få fler jobb inom tjänstesektorn. För att nå dit ska flera servicenäringar, bland annat frisörer få sänkta arbetsgivaravgifter. Förutom att skapa fler jobb hoppas regeringen också att åtgärden ska minska svartarbetet. Avgifterna, med undantag för ålderspensionsavgiften, slopas helt. Det innebär en sänkning av kostnaderna för arbetsgivaren med två tredjedelar.
Thomas Francke som är verksamhetschef på Frisörföretagarna, arbetsgivarpart för anställda frisörer, säger att han är helt övertygad om att det kommer bli fler frisörjobb framöver.
– Som branschen ser ut är personalkostnaden en mycket stor del och det är svårt om det blir sjukskrivningar till exempel. Nu kommer fler våga ta in folk.
Arbetsgivaravgifterna finansierar bland annat allmän sjuk- och föräldraförsäkring och ålderspension och betalas av arbetsgivaren baserat på lönekostnaden. Förslaget omfattar förutom frisörer också bland annat restauranger, catering, taxi, tvätterier, hud- och kroppsvård. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008 men måste först godkännas av EU-kommissionen. När det kan ske är inte klart.