– Vi vill att fler ska få upp ögonen för att det kan bli ett framtida problem med låga åldrar och billig arbetskraft, säger Helén Sandgren-Stenmark, ordförande i Handels avdelning i Göteborg.

Handels i Göteborg är en av tre avdelningar som skrivit en motion till LOs kongress i vår om att arbeta för att det införs en åldersgräns på minst 18 år för kassaarbete. Frågan har blivit högaktuell inom Handels sedan Coop, som tidigare haft en policy med 18 års åldersgräns i kassan, för ett drygt år sedan sänkte gränsen och släppte in såväl 16 som 17-åringar till kassaarbete. Trots fackets högljudda protester. Coops motiv var den hårda konkurrensen och att man måste anpassa sig till konkurrenterna, det vill säga Ica. Axfood, med Willys och Hemköp har fortfarande 18-års åldersgräns för kassaarbete.

Argumentet att inte tillåta minderåriga att jobba i kassan är att de inte ska sälja varor de inte själva får köpa. Idag handlar debatten mest om folköl.
– Men i takt med att branschen förändras kommer det att handla om fler varor. I och med att apoteksvaror ska ut i butikerna så är det nikotinprodukter, säger Helén Sandgren Stenmark.
– Spel är en annan sak. Det är samma där att den som säljer måste kolla 18-årsgränsen. Och om Systembolagets monopol skulle upphöra, ja hur blir det då?
Helén Sandgren-Stenmark menar att åldersgränsen verkligen inte bara är ett handels-problem.
– Helst skulle vi ju vilja ha en rekommendation från LO att alla förbund ska bevaka denna fråga, det handlar om mer än att bara stävja det som är nu.
– Skräcken vore ju att se 16-åringar bakom bardisken, till exempel, säger hon.