– En person som går på föräldraledighet halkar annars efter i sin löneutveckling. En kvinna kunde inte ta del av två pottfördelningar på grund av att hon var föräldraledig vid båda tillfällena när lönepotten fördelades, säger Lindex centrala fackliga ombud Lena Asterhag.
Inför årets lokala lönepottsfördelning som påbörjas i slutet av februari/början av mars är föräldralediga för första gången med i de lokala förhandlingarna. Som lägst ska de ha arbetsplatsens lägst uträknade lönepottdel. Dessa pengar ska däremot inte tas ur butikens potten, utan Lindex skjuter till pengar för detta. En lösning som såväl Lena Asterhag som övriga i den centrala fackliga gruppen och Lindex Sveriges HR chef Helena Kamph är nöjda med
– Det är viktigt för oss att föräldralediga inte diskrimineras. Majoriteten av våra anställda är kvinnor så det här är ett sätt för oss att arbeta med jämställdhet genom att se till att föräldralediga inte halkar efter i löneutvecklingen, säger Helena Kamph.