Alla butiksdemonstrationer, matbjudningar, i Willys butiker görs sedan februari 2006 av demoföretaget Inzpiration. Genom att bara använda ett företag ville Willys strama upp samt få bättre översyn och större kontroll över vilka som utförde demonstrationerna. Enligt Patrick Grabenbauer förutsatte de att Inzpiration hade kollektivavtal.
Men så är inte fallet. Som Handelsnytt tidigare berättat saknar många demoföretag kollektivavtal och Inzpiration är ett av dem. Willys är inte heller ensamma om att ”ta för givet” att demoföretag har kollektivavtal – detsamma gäller Coop och Ica. Och precis som dessa livsmedelskedjor har även Axfoodägda Willys handlingsplaner som säger att medarbetare ska ha rätt till bra arbetsvillkor. För demonstratörerna – de som bjuder Willys, Ica och Coops kunder på olika smakupplevelser – innebär saknaden av kollektivavtal att de inte är garanterade en minimilön, OB-ersättning, försäkringar eller avsättning till pension.
Efter att Handelsnytt pratat med Patrick Grabenbauer säger han att Willys nu har kallat Inzpiration till ett möte i nästa vecka.
– Vi kan inte tvinga dem att teckna kollektivavtal, eftersom det är en fråga mellan företaget och facket. Men för oss är det viktigt att de företag vi arbetar med har bra arbetsvillkor för sina anställda och vi rekommenderar kollektivavtal, säger han.

På Inzpiration säger en av företagets två VDar, Thomas Jeremejeff, att anledningen till att de inte har kollektivavtal är att deras personal arbetar inom så många olika områden.
– Det skulle bli frågan om flera avtal, med exempelvis Handels och Hotell- och Restaurangfacket. Däremot betalar vi avtalsenliga löner och vi följer kollektivavtalet vad gäller exempelvis pensioner, säger Thomas Jeremejeff.

På frågan vad deras medarbetare i genomsnitt tjänar i timmen svarar Inzpiration via mejl att den typen av frågor från media inte besvaras.