På Hemköp görs demonstrationer, så kallade matbjudningar, varje vecka. Så långt det är möjligt görs de av Hemköps personal. Men när det inte går, tar butikschefen in personal utifrån. Förutom dessa matbjudningar serverar Hemköps leverantörer mat eller dryck upp till tre gånger i månaden i butikerna. Personalen utifrån har ofta inte kollektivavtal. När Handelsnytt ringer några av Hemköps butikschefer säger alla att de förutsatt att de hade det – men att det inte är deras ansvar att se till att det är så.
– Det är våra leverantörers uppgift att se till att de demobolag som de anlitar har kollektivavtal. Jag har förutsatt att de gör det, och att demonstratörerna får avtalsenlig lön. Det är jätteviktigt, säger Eje Frisk som är butikschef på Hemköp i Hudiksvall.
– Det är leverantörernas ansvar att de demobolag de anlitar har kollektivavtal. Vi kan inte ställa några sådana krav. Men det tar jag för givet att leverantörerna gör. Du borde ringa demobolagen och leverantörerna istället, säger Bengt Åke Eriksson som är butikschef på Hemköp City Falun.

Av de demoföretag som Hemköps butikschefer säger att de eller deras leverantörer använder sig av har endast ett kollektivavtal – tre saknar avtal. Ingen av dem har fått frågan om de har kollektivavtal. En av de tre som inte har något avtal är CMS Event.
– De som arbetar med demonstrationer hos oss arbetar endast två till tre dagar i veckan. Vi har inte råd att exempelvis avsätta pension för dem. De som arbetar för oss har inte heller frågat om kollektivavtal. Det har aldrig varit ett problem. Men jag är villig att lära mig mer om vad som behövs för de anställda, säger Niclas Gidlund, VD på CMS Event.
Även Inzpiration och Action People utför matbjudningar på Hemköp. De saknar också kollektivavtal, med undantag för Action People i Luleå. Pontus Granath är försäljningschef på Action Peoples huvudkontor i Stockholm och liksom CMS Events VD Niclas Gidlund har han aldrig fått frågan om de har kollektivavtal.
– Trots att det är dyrt för oss och trots att så få av våra konkurrenter följer Handels avtal rekommenderar vi alla våra 21 lokalkontor att följa kollektivavtalet vad gäller löner och ob-tillägg. Vi som arbetar på huvudkontoret har kollektivavtal med Unionen, säger Pontus Granath.

Likt Willys som också ägs av Axfood har Hemköp handlingsplaner som säger att alla som arbetar för Axfood ska ha bra arbetsvillkor. Men att de demonstratörer som bjuder Hemköps kunder på mat många gånger saknar kollektivavtal är inte Hemköps marknadschef Katarina Gabrielsson medveten om, utan hänvisar till Axfoods presschef Ingmar Kroon.
– Vi kräver inte att alla leverantörer ska ha kollektivavtal. Det vi kräver är att de betalar marknadsmässiga löner och följer lagar och regler. Det gäller alla leverantörer i alla länder, oavsett om de har kollektivavtal eller inte, säger han.
Därmed, menar Ingmar Kroon, har varken Axfood centralt eller de Axfoodägda kedjornas butikschefer har något ansvar vad gäller att anlita företag som har kollektivavtal.