Förändringen innebär att man som deltidsarbetslös nu bara får stämpla upp till heltid i 75 dagar, mot 300 som det varit förut. Ensamstående med barn under 18 år kan få fortsatt ersättning genom deltidssysselsättning och aktivitetsstöd inom jobb- och utvecklingsgarantin. De 75 ersättningsdagarna börjar räknas från 7 april.
Arbetsförmedlingens statistik visar att i februari var 9 400 medlemmar i Handels a-kassa deltidsarbetslösa. Handels ordförande Lars-Anders Häggström reagerar på de nya reglerna om max 75 stämpeldagar för deltidsarbetslösa.
– Problemet är att det inte finns tillräckligt med heltidsanställningar eftersom arbetsgivarna medvetet byggt sin organisation efter deltider. Risken är att många deltidsanställda nu väljer att säga upp sig eller drar sig för att tacka ja till en deltidstjänst, säger han i en kommentar på Handels hemsida.

Och hur går det för Teresia Larsson, som var deltidsarbetslös på Coop Forum i Visby, och oroades och intervjuades i Handelsnytt nummer 11/2007?
– Jag har fått ett annat jobb som inte alls är inom Handels, en heltid på ombudssupporten på Svenska spel. Det var skönt att ringa till arbetsförmedlingen och säga det, berättar hon.
Nu slipper hon oroa sig över hur det ska gå med försörjningen efter de 75 stämpeldagarna, och om hon ska få extratimmar på Coop. Om det var de tuffare reglerna för deltidsarbetslösa som gjorde att hon sökte nytt jobb har hon svårt att säga.
– Jag skulle fått öka tjänsten från 25 till 35 timmar på Coop, det beskedet fick jag när jag sa att jag sökt ett annat jobb. Men jag kände att jag var färdig där. Det är stressigt, jäktigt, och har konstiga tider. Nu har jag bättre arbetsförhållanden.

Regeringens syfte med att minska ersättningsdagarna är ”att motverka inlåsning i deltidsanställning och överutnyttjande av arbetslöshetsförsäkringen”. För att hjälpa deltidsarbetslösa till heltidsjobb inför man nystartsjobb till deltidsarbetslösa, från 1 januari-31 december. Det innebär att den arbetsgivare som erbjuder en heltidsanställning till en deltidsarbetslös som varit inskriven vid arbetsförmedlingen i minst två år får lägre arbetsgivaravgift under max 12 månader.

Fler förändringar är på gång inom a-kassan. 1 juli införs ytterligare två karensdagar. Det kommer alltså inte betalas någon a-kasseersättning under de sju första dagarna av arbetslöshet. I dag är karensen fem dagar.
1 juli införs också en ny avgift till a-kassan som mer än i dag kommer att påverkas av hur hög arbetslösheten är bland a-kassans medlemmar, enligt principen hög arbetslöshet, hög avgift. Handels a-kassas föreståndare Harald Petersson säger att som det ser ut idag skulle avgiften inte höjas, snarare skulle den bli något lägre.
– Men samtidigt ser vi att arbetslösheten är på väg upp, säger han.